Ισραήλ Παλαιστίνιοι: Ρουκέτες και βομβαρδισμοί μετά τον θάνατο του Χαντέρ Αντνάν

Αναβρασμός επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας μετά τον θάνατο του 45χρονου Παλαιστίνιου στελέχους της «Ισλαμικής Τζιχάντ» Χαντέρ Αντνάν, έπειτα από απεργία πείνας 87 ημερών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκισή του στο Ισραήλ υπό το πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» που σημαίνει φυλάκιση δίχως κατηγορίες ή δίκη.

Λίγη ώρα αφού κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του, εκτοξεύθηκαν πάνω από 20 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, με εκπρόσωπο της «Ισλαμικής Τζιχάντ» να προειδοποιεί ότι οι κατοχικές αρχές θα πληρώσουν «το τίμημα αυτού του εγκλήματος», τονίζοντας: «Ο ελεύθερος ήρωας Χαντέρ Αντνάν έπεσε μάρτυρας εξαιτίας εγκλήματος που διαπράχθηκε από τον εχθρό μπροστά σε όλο τον κόσμο που εγκρίνει την αδικία και την τρομοκρατία, την προστατεύει και την καλύπτει…Η αντίσταση θα συνεχιστεί με δύναμη και αποφασιστικότητα».

Από τις ρουκέτες αυτές, τραυματίστηκαν πέντε άτομα στο Σντερότ του Ισραήλ καθώς το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» κατέρριψε μόνον τις τέσσερις από τις 22 ρουκέτες. Οι άλλες πέντε έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές του Σντερότ και οι περισσότερες στην ύπαιθρο.

Λίγες ώρες μετά τις ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά άρματα μάχης εξαπέλυσαν βολές πυροβολικού στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επίθεση αναφέροντας ότι τανκς που έχουν λάβει θέσεις στον φράκτη από την άλλη πλευρά των συνόρων έβαλαν κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Η είδηση του θανάτου του 45χρονου Παλαιστίνιου αγωνιστή σήμανε γενική απεργία σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη και πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...