Ισραήλ – Παλαιστίνιοι: Υποκριτικές δηλώσεις Μπλίνκεν για «αποκλιμάκωση» της έντασης

Ολοκληρώθηκαν σήμερα σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα οι συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τις υποκριτικές δηλώσεις του περί ανάγκης «αποκλιμάκωσης της έντασης» και εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών, αλλά και από την επιβεβαίωση της κοινής στάσης ΗΠΑ – Ισραήλ έναντι του Ιράν.

Μετά τις συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε το σήμερα το πρωί με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, διαμηνύοντας πως οι χώρες τους έχουν κοινή στάση σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με το Ιράν.

«Συζητήσαμε την δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ, την απειλή από το Ιράν και την κατάσταση ασφαλείας στην Δυτική Οχθη» τόνισε σε ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Γκάλαντ, ενώ ο τελευταίος δήλωσε πως οι δύο χώρες μιλούν «με μία φωνή όταν λένε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και δεν θα πρέπει να ανεχθούμε την ιρανική επιθετικότητα». Ο Γκάλαντ πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό για τη δράση «αντιπροσώπων του Ιράν» σε Συρία και Λίβανο αλλά και για την ολοκλήρωση των πρόσφατων κοινών γυμνασίων ΗΠΑ-Ισραήλ, «Juniper Oak» που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, παράλληλα με το αιματοκύλισμα του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Μπλίνκεν προτού μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιαίρ Λαπίντ, τονίζοντας πως συζήτησαν την «αφοσίωσή τους» στην «δημοκρατία και ασφάλεια του Ισραήλ και την περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση», τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης στη βάση της λύσης δύο κρατών και την «επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη».

Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς

Αργότερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος κατά πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ του μετέφερε μία λίστα αιτημάτων μεταξύ των οποίων είναι: Να σταματήσουν άμεσα τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για διεύρυνση της ανέγερσης νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, οι έφοδοι και οι εισβολές του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις, οι επιθέσεις των εποίκων κατά Παλαιστινίων αμάχων και να ακυρωθούν οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση Νετανιάχου όπως είναι η κατάσχεση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από φόρους που συλλέγουν οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Επανέλαβε με άλλα λόγια ο Αμπάς όσα φέρεται πως είχε πει στον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, την Κυριακή.

Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του δήλωσε πως όσο περνά ο καιρός ο «ορίζοντας ελπίδας για τους Παλαιστίνιους μικραίνει», συνεχίζοντας να εξισώνει το θύμα με τον θύτη. Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν «τις εργασίες» για την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Παλαιστινίων. Απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών για «ηρεμία»μ προσθέτοντας πως το σημαντικό είναι «να γίνουν βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Δυτική Οχθη» μην λέγοντας ούτε λέξη κατά της όξυνσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που από την αρχή του 2023 έχει θρηνήσει το χαμό τουλάχιστον 35 Παλαιστινίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...