Ισραήλ: Παρέμβαση ΗΠΑ στην ενδοαστική αντιπαράθεση για τη δικαστική «μεταρρύθμιση»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ / Μάρτιος 2023
Φώτο Αρχείου / Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ / Μάρτιος 2023

Παρέμβαση στην ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ, η οποία ξεδιπλώνεται με αφορμή το περιβόητο νομοσχέδιο για τη δικαστική «μεταρρύθμιση», που προωθεί από πέρσι η κυβέρνηση Νετανιάχου, πραγματοποιεί η Ουάσιγκτον, λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικότερα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή.

Σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, κάλεσε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση Νετανιάχου να εγγυηθεί την «ανεξαρτησία» του δικαστικού συστήματος.

«Υπό την αιγίδα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν η Αμερική θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις αξίες που έχουν αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, κυρίως τη συνέχιση της ενίσχυσης των δημοκρατιών μας, οι οποίες, όπως δήλωσε ο (Ισραηλινός) πρεσβευτής, βασίζονται και οι δύο σε ισχυρούς θεσμούς, εσωτερικούς ελέγχους και θα προσθέσω: Σε μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», τόνισε η Χάρις.

Κατά τ’ άλλα, η Χάρις επανέλαβε τη σταθερή, «ακλόνητη δέσμευση» της κυβέρνησης Μπάιντεν «στην ασφάλεια του Ισραήλ», στο όνομα της οποίας διαιωνίζεται το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ.

Στην ομιλία της Χάρις αντέδραε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελι Κοέν, ο οποίος μιλώντας στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ εκτίμησε ότι η Χάρις πιθανόν να μην έχει ενημερωθεί πλήρως για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, έχουν στόχο να διασφαλίσουν ένα ισχυρό και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το οποίο θα είναι «πιο ισορροπημένο».

«Αν τη ρωτήσετε τι την προβληματίζει σχετικά με τη μεταρρύθμιση, πιθανόν να μην είναι σε θέση να αναφέρει ούτε ένα άρθρο που την ενοχλεί», επισήμανε ο Κοέν.

Λόγω των έντονων πιέσεων που δέχθηκε στο εσωτερικό και από το εξωτερικό, ακόμη και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, και μετά από πολλές μεγάλες διαδηλώσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέστειλε την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης» προκειμένου να καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση. Οι επικριτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι απειλεί την «ανεξαρτησία» των δικαστηρίων, την ώρα που οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του Νετανιάχου αποτελούν ένα βασικό «χαρτί» στην πολιτική αντιπαράθεση.

Πριν από την ομιλία της Χάρις, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, που απευθύνθηκε στην εκδήλωση μέσω βίντεο, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και να μιλήσει στο Κογκρέσο «στο άμεσο μέλλον». Μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...