Ισραήλ: Παζάρια για νέα ισραηλινή «κυβέρνηση πολέμου»

Διεργασίες και παζάρια για τη συγκρότηση «κυβέρνησης πολέμου» είναι σε εξέλιξη στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε απόψε κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», υπενθυμίζοντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967). Χαρακτηρίζοντας την ενότητα «ύψιστο καθήκον», είπε πως «ο λαός είναι ενωμένος και οι ηγέτες πρέπει επίσης να είναι ενωμένοι».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Εθνικής Ενότητας» Μπένι Γκαντς θέτει ως όρο για συμμετοχή σε νέα κυβέρνηση «να υπάρχουν σχετικοί υπουργοί» σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια υπονοώντας πως δεν μπαίνει εάν δεν φύγουν οι ακροδεξιοί υπουργοί Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Επίσης, ο Γκαντς πρότεινε να συγκροτηθεί μία ευέλικτη «κυβέρνηση πολέμου» με μικρό αριθμό υπουργών (και υπουργών άνευ χαρτοφυλακίου) και να μην προωηθεί στη διάρκεια της θητείας της κανένα νομοσχέδιο που δεν σχετίζεται με τις προτεραιότητες και τις υποθέσεις του πολέμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Γιες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ, ήταν πιο ξεκάθαρος λέγοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση στην οποία υπάρχουν ακροδεξιοί υπουργοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...