Ισραήλ: Παζάρια και παρεμβάσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Νετανιάχου

Σε τροχιά επανόδου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ βρίσκεται ο Μπ. Νετανιάχου, αρχηγός του κόμματος «Λικούντ» και μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας, μετά την πρωτιά στις εκλογές της περασμένης Τρίτης και την εξασφάλιση πλειοψηφίας για το μπλοκ δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων στο οποίο ηγείται το «Λικούντ», με 64 έδρες σε σύνολο 120 εδρών του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνέσετ).

Το αποτέλεσμα οδηγεί σε παζάρια για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία θα διαχειριστεί τη συνέχιση των αμερικανόπνευστων «συμφωνιών του Αβραάμ» με αραβικές χώρες, τον συμβιβασμό Ισραήλ – Λιβάνου με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για την εκμετάλλευση διαφιλονικούμενων θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (συμβιβασμό που απέρριψε προεκλογικά ο Νετανιάχου), την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων με την Τουρκία κ.λπ., ενώ συνεχίζεται αδιάλειπτα η κλιμάκωση της κατοχικής βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Το «Λικούντ» πήρε 32 έδρες. Δεύτερο το κεντροδεξιό «Γες Ατίντ» του απερχόμενου πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ, με 24 έδρες. Ακολουθούν οι 14 βουλευτές του ακροδεξιού «Θρησκευτικού Σιωνισμού», οι 12 βουλευτές του δεξιού κόμματος «Εθνική Ενότητα», του απερχόμενου υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς, οι 11 βουλευτές του κόμματος ορθόδοξων Εβραίων Shas και οι 7 του ανάλογου κόμματος «Τορά – Ιουδαϊσμός», ενώ έπεται το κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι μας» με 6 βουλευτές. Από 5 βουλευτές εξέλεξαν τα αραβικά κόμματα «Χαντάς – Τά’αλ» και «Ρά’αμ», 4 το Εργατικό Κόμμα, ενώ εκτός Βουλής έμειναν το αραβικό κόμμα «Μπάλαντ» και το σοσιαλδημοκρατικό «Μέρετζ», καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πλαφόν του 3,25%.

Ετσι, το δεξιό μπλοκ υπό τον Νετανιάχου έχει 64 βουλευτές στο νέο κοινοβούλιο, έναντι 51 βουλευτών του απερχόμενου κυβερνητικού μπλοκ υπό τον Λαπίντ.

Σημαντικές δυνάμεις κατέγραψε το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», με επικεφαλής τους εξτρεμιστές Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς, το οποίο συνεργάζεται με τον Νετανιάχου και προκαλεί αντιδράσεις σε δυτικές κυβερνήσεις και λόμπι της ισραηλινής διασποράς, που επιθυμούν ένα πιο «μετριοπαθές» προφίλ (χωρίς βέβαια να αλλάζει η ουσία της κατοχής της Παλαιστίνης).

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέφρασαν ανησυχία για πιθανή συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στη νέα κυβέρνηση, ζητώντας «αποχή από εμπρηστική ρητορική» και επίδειξη «σεβασμού και ανοχής σε μειονοτικές ομάδες». Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, επικοινωνώντας την Πέμπτη με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Λαπίντ, εξέφρασε υποκριτικά «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Συνέστησε δε στα ισραηλινά κόμματα να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Σε κάθε περίπτωση, τα μετεκλογικά παζάρια ξεκινούν από την Δευτέρα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...