Ισραήλ: Πράσινο φως για δημιουργία οικισμού στα Υψώματα του Γκολάν

Σημαία του Ισραήλ

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο πράσινο φως έχει δοθεί για την δημιουργία οικισμού στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν. 300 οικογένειες εβραϊκής καταγωγής θα εγκατασταθούν στο “Ύψωμα Τραμπ” όπως έχει ονομαστεί η κατεχόμενη περιοχή στα Υψώματα του Γκολάν γεγονός που υπογραμμίζει και την αμερικανική στήριξη που έχει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δώσει έγκριση για την ετοιμασία του οικισμού. Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό ο εν λόγω οικισμός είναι σήμερα γνωστός ως Bruchim και είναι άνω των 30 ετών με πληθυσμό 10 ατόμων.

Και ενώ η κατάληψη της περιοχής, που ανήκε στην Συρία, από το Ισραήλ θεωρείται παράνομη από την παγκόσμια κοινότητα καθώς δεν συμφωνεί με το διεθνές δίκαιο οι ΗΠΑ την αναγνώρισαν ως ισραϊλινή επικράτεια μετά της συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου πέρσι τον Μάρτη στις ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η αμφιλεγόμενη απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην πόλη, προκαλώντας οργή σε ολόκληρη την περιοχή.

Για την δημιουργία του οικισμού θα δοθούν 8 εκατομμύρια σέκελ (2,3 εκατομμύρια δολάρια). Το σχέδιο αυτό δε θα είναι εύκολο καθώς ο οικισμός βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα (12,5 μίλια) από τα σύνορα με την Συρία και μισή ώρα με το αυτοκίνητο από τον πλησιέστερο ισραηλινό οικισμό. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, έχοντας και την στήριξη των ΗΠΑ, προκειμένου να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα το Ισραήλ είχε προχωρήσει στην προσάρτηση μεγάλων τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Πηγή: aljazzera

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...