Ισραήλ: «Ρυθμιστής» για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης το μικρό αραβικό κόμμα Raam

Συνεχίζονται οι διεργασίες για κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων μιας και κανένα κόμμα δεν κατάφερε το αναγκαίο ποσοστό για αυτοτελή κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του μικρού αραβικού κόμματος Raam, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι «ρυθμιστής» στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, κάλεσε σήμερα για μια νέα «πραγματικότητα» στην κουλτούρα διαίρεσης της χώρας. Ωστόσο δεν έδωσε την υποστήριξή του στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε στο αντίπαλο στρατόπεδο.

«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε μια διαφορετική πραγματικότητα για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας», δήλωσε ο Μανσούρ Αμπάς, μιλώντας στα εβραϊκά από την αραβική πόλη της Ναζαρέτ (βόρειο Ισραήλ).

Το κόμμα του προκάλεσε έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν ζωντανά σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης από διάφορα ισραηλινά κανάλια, γεγονός που δείχνει τη σημασία της απόφασης που θα λάβει να συμμετάσχει ή όχι σε κυβερνητικό συνασπισμό και το στρατόπεδο της επιλογής του, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, τις τέταρτες μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Μετά τις εκλογές, ο Αμπάς δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με το στρατόπεδο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, καθώς και με αυτό που αποτελείται από κόμματα που επιθυμούν να τον εκδιώξουν από την εξουσία, αλλά έχουν ιδεολογίες που μερικές φορές έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Και με τους μεν και με τους δε, εξάλλου το κεφάλαιο υπηρετούν αμφότεροι.

Κανένα αραβικό κόμμα δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε κυβερνητικό συνασπισμό στο εβραϊκό κράτος και τελευταία φορά που ένα αραβικό κόμμα στήριξε έναν τέτοιο συνασπισμό ήταν στη δεκαετία του 1990.

Ο Αμπάς, 46 ετών, σήμερα μίλησε για τα ζητήματα που είχε θέσει στην προεκλογική του εκστρατεία, όπως την εγκληματικότητα, την έλλειψη τροφίμων και τα προβλήματα στέγασης που πλήττουν την αραβική μειονότητα του Ισραήλ (20% του πληθυσμού).

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ορίσει έως τις 7 Απριλίου υποψήφιο για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Σκοπεύει να έχει συναντήσεις από τις 5 Απριλίου με ηγέτες κομμάτων για να καθορίσει ποιος έχει τις καλύτερες πιθανότητες να μπορέσει να σχηματίσει συνασπισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...