Ισραήλ: Στρατιώτες επέστρεψαν το λάθος σώμα στην οικογένεια Παλαιστίνιου εφήβου

Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τον Ισραηλινό Στρατό
Φώτο Αρχείου / Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τον Ισραηλινό Στρατό / Πηγή: WAFA

Ισραηλινοί στρατιώτες επέστρεψαν τα λείψανα ενός Παλαιστίνιου εφήβου που σκοτώθηκε τον Οκτώβριο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να ενημερωθεί από την οικογένεια ότι ήταν το πτώμα κάποιου άλλου.

Η μακάβρια σύγχυση, την οποία ο στρατός χαρακτήρισε «ατυχές λάθος», ήταν πιθανό να επιστήσει την προσοχή στην πολιτική του Ισραήλ να κρατά τα λείψανα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ενώ φέρεται να πραγματοποιούσε επιθέσεις, κάτι που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία των πενθούντων οικογενειών.

Το Ισραήλ είχε σχεδιάσει να επιστρέψει τα πτώματα δύο Παλαιστινίων – του Isra Khazimia και του Amjad Abu Sultan – για «ανθρωπιστικούς λόγους». Την εποχή των επιθέσεων, ο Khazimia λέγεται ότι είχε προβλήματα ψυχικής υγείας ενώ ο Abu Sultan ήταν ανήλικος.

Όταν όμως παρέδωσαν τα λείψανα του Abu Sultan, η οικογένειά του ενημέρωσε τους στρατιώτες ότι ήταν λάθος σώμα. Τα λείψανα δεν έχουν αναγνωριστεί δημόσια.

«Μετά την επιστροφή της σορού, αποκαλύφθηκε ότι η σορός αναγνωρίστηκε εσφαλμένα. Αυτό το ατυχές λάθος εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Ζήτησε συγγνώμη για το λάθος και είπε ότι τα σωστά λείψανα θα επιστραφούν στην οικογένεια το Σάββατο.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...