Ισραήλ: Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο εντός δύο εβδομάδων

Βηρυτός, Λίβανος
Φώτο Αρχείου / Βηρυτός, Λίβανος / Πηγή: PEXELS / Φωτογράφος: Jo Kassis

Την Κυριακή 25/9, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Yair Lapid προέδρευσε σε μια συνεδρίαση διαβουλεύσεων για την ασφάλεια, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι μια συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλάσσιων συνόρων  (ΑΟΖ )με τον Λίβανο θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός μίας ή δύο εβδομάδων.

Η Ισραηλινή Δημόσια Αρχή Ραδιοτηλεοπτικής Μετάδοσης δήλωσε ότι η συνάντηση “διεξήχθη για να μελετηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και των επικοινωνιών προς μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και το θέμα της άντλησης φυσικού αερίου από την πλατφόρμα Karish”.

Πρόσθεσε ότι «μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Naftali Bennett, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, ο αρχηγός του επιτελείου του IDF Aviv Kohavi, ο αρχηγός της Mossad, David Barnea και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι».

«Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ενημερωθεί ότι σύντομα θα γίνει συζήτηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου, αλλά η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει» προσέθεσε το Channel 13.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Το Ισραήλ πιστεύει ότι είναι δυνατό και απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία για τη θαλάσσια γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών των δύο χωρών. Η συμφωνία θα συμβάλει σημαντικά και ωφελούν την περιφερειακή σταθερότητα».

Το πρωθυπουργικό γραφείο  υπογράμμισε ότι “Το Ισραήλ ευχαριστεί τον Αμερικανό μεσολαβητή για τη σκληρή δουλειά του στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας. Η εξόρυξη φυσικού αερίου από την πλατφόρμα Karish δεν σχετίζεται με διαπραγματεύσεις και το κοίτασμα θα αρχίσει να παράγει φυσικό αέριο χωρίς καθυστέρηση μόλις αυτό καταστεί δυνατό.”

Πηγή: ΕΡΤ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...