Ισραήλ: Συμφωνία κομμάτων για κυβέρνηση χωρίς Νετανιάχου

Πρεσβεία Ισραήλ
Πηγή: Eurokinissi

O ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ και ο ακραία συντηρητικός πολιτικός, Ναφτάλι Μπένετ, συμφώνησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στο Ισραήλ, κάτι που σημαίνει πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αποχωρήσει από την εξουσία έπειτα από 12 χρόνια. Ο Μπένετ, πρώην ηγέτης των εποίκων και επικεφαλής της θρησκευτικής εθνικιστικής πτέρυγας ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη συμφωνία με τον Λαπίντ. Ο Λαπίντ πρώην παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης και ιδιαίτερα δημοφιλής, βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε διαπραγματεύσεις με πολλά κόμματα καθώς είχε χρονικό περιθώριο μέχρι την Τετάρτη να καταλήξει σε συμφωνία.

«Είναι πρόθεσή μου να κάνω τα πάντα ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαζί με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ, ούτως ώστε, Θεού θέλοντος, να σώσουμε μαζί τη χώρα από το αδιέξοδο και να φέρουμε το Ισραήλ στη σωστή πορεία», είπε ο Μπένετ, ο οποίος έχει ακραίες συντηρητικές θέσεις. Επιθυμεί την προσάρτηση του μεγαλύτερου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και είναι ιδεολογικά πολύ πιο κοντά στον συντηρητικό Νετανιάχου απ’ ό,τι στον Λαπίντ, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, που αναδείχθηκε δεύτερο στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Μπένετ, εκατομμυριούχος από τον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος έχει ηγηθεί στο παρελθόν των υπουργείων Άμυνας και Παιδείας, θα γίνει πρωθυπουργός για τα δύο πρώτα χρόνια, με τον Λαπίντ να τον αντικαθιστά για τα επόμενα δύο.

Χθες, ο Μπένετ συγκέντρωσε τους βουλευτές του και «έλαβε την ομόφωνη υποστήριξή τους στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση. Εάν ο Λαπίντ κατορθώσει στις επόμενες δύο ημέρες να πείσει και άλλα μικρά κόμματα να μπουν στην κυβέρνηση – κάτι που δεν είναι ακόμα βέβαιο – θα ενημερώσει τον πρόεδρο της χώρας Ρέβεν Ρίβλιν, ότι θεωρεί πως μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η πρόταση για την οποία θα πάει ακολούθως στην Κνεσέτ, για ψηφοφορία. Εάν όλα πάνε καλά, η νέα κυβέρνηση μπορεί να ορκισθεί μέσα στις επόμενες επτά ημέρες.

Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται σε δίκη με κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες αρνείται, κατηγορούν τον 71χρονο πολιτικό για διχασμό και πως βάζει το προσωπικό του όφελος πάνω απ’ όλα.

Πηγή: tanea

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...