Ισραηλινές επιδρομές σε νοσοκομεία της Γάζας

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν με ένταση την πόλη Χαν Γιουνίς, ενώ εκρήξεις και πυροβολισμοί έχουν αναφερθεί και κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ. Όλοι οι ασθενείς απομακρύνθηκαν από την ιατρική μονάδα τον περασμένο μήνα, αλλά εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Πιο νότια, στη Ράφα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν ένα σπίτι.

Τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να προσεγγίσουν τους τραυματίες, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια, καθώς και να ανασύρουν τυχόν πτώματα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για αιφνιδιαστική ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή και στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έκλεισαν τις πύλες του νοσοκομείου με χωμάτινα φράγματα και έριξαν καπνογόνα προς τα κτίρια του νοσοκομείου για να αναγκάσουν ιατρικές ομάδες, τραυματίες και εκτοπισμένους να φύγουν.

Την ίδια ώρα, οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που φιλοξενούνται από το Κατάρ φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολη φάση εν μέσω σημαντικών διαφορών σε ορισμένα ζητήματα.

Η Χαμάς προτείνει την απελευθέρωση περίπου 100 Ισραηλινών αιχμαλώτων σε φάσεις με αντάλλαγμα τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους. Πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα στρατεύματα από τη Γάζα. Οι πηγές προσθέτουν ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές είπαν ότι θα επιτρέπουν μόνο 2.000 Παλαιστίνιους να επιστρέφουν στα σπίτια τους κάθε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να φύγουν όλοι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι από τη Ράφα.

Το Ισραήλ θέλει επίσης να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα απελευθερώσει μόνο γυναίκες και παιδιά σε πρώτη φάση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

Δείτε ακόμα...