Ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Μόσχα για συνομιλίες με αφορμή το «Ευρωπαϊκό Πρακτορείο»

Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι αντιπαραθέσεις Ρωσίας – Ισραήλ στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με αξιωματούχους, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαϊρ Λαπίντ.

Επίσημα αντικείμενο των συνομιλιών είναι το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει το «Εβραϊκό Πρακτορείο» στη Ρωσία. Ωστόσο στις εξελίξεις είναι σαφές ότι βαραίνουν οι «προσαρμογές» που κάνει το Ισραήλ στη στάση του για το Ουκρανικό, όπου τάσσεται μαζί με τη Δύση στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και τη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην αποστολή όπλων και στις ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Σε συντονισμό με τις αρχές της Ρωσίας, η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τη Μόσχα σήμερα το βράδυ και θα έχει συναντήσεις με τα αρμόδια μέρη του ρωσικού συστήματος», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Λαπίντ. Περίπου 600.000 Ρώσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων από τότε που προέκυψε η διαμάχη για το «Εβραϊκό Πρακτορείο», που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ και είναι η μεγαλύτερη εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση στον κόσμο.

Ο Λαπίντ έχει πει ότι το κλείσιμο του παραρτήματος της υπηρεσίας στη Ρωσία θα ήταν κάτι «σοβαρό, με συνέπειες για τις (διμερείς) σχέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...