Ιταλία: 7,5 δισ. ευρώ για 24 νέα μαχητικά

EUROKINISSI

Εντείνουν τα κράτη της ΕΕ τις πολεμικές προετοιμασίες εν μέσω εντεινόμενων γεωπολιτικών αντιθέσεων με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει ποσό σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 11 χρόνια για την απόκτηση 24 νέων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter, υποδεικνύει έγγραφο του υπουργείου Αμυνας που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters».

Η προμήθεια αυτή έχει στόχο την ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας, δεδομένης της ανάγκης να αποσυρθούν από την υπηρεσία πεπαλαιωμένα μαχητικά Eurofighter και Tornado, την ώρα που αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών του NATO εξαιτίας της αυξημένης «γεωπολιτικής αβεβαιότητας», δηλαδή του ανταγωνισμού για τον συσχετισμό δύναμης στην Ευρώπη, αγορές, επενδύσεις, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Το δικινητήριο υπερηχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon κατασκευάζεται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν εταιρείες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εκπροσωπούνται από τις Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Ο βασικός ανάδοχος της παραγγελίας που σχεδιάζει η Πολεμική Αεροπορία της Ιταλίας θα είναι η ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής «Leonardo».

Τα νέα μαχητικά θα αντικαταστήσουν 26 αεροσκάφη, που η Ιταλία σκοπεύει να αρχίσει να αποσύρει από το 2028.

Η Γερμανία ανήγγειλε επίσης την περασμένη βδομάδα την προμήθεια ακόμη 20 Eurofighter. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 138 μαχητικά τέτοιου τύπου.

Στο έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Αμυνας επισημαίνεται πως στο μεταξύ αναπτύσσεται νέο, τελευταίας τεχνολογίας μαχητικό από κοινού με τη Βρετανία και την Ιαπωνία και αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά γύρω στο 2035.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...