ΙΤΑΛΙΑ – COVID 19

Απεργία στην Ιταλία
Φώτο Αρχείου / Απεργία στην Ιταλία για μέτρα ενίσχυσης των δομών υγείας – 25/3/2020 – Πηγή: USB

Για το κεφάλαιο, δεν έχει αξία η ζωή των εργατών !

Έκπληκτοι παρατηρούμε στη γειτονική Ιταλία τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία  κάθε ημέρα να αυξάνεται, με γρήγορους ρυθμούς. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνει καθημερινά, τρομάζει και προκαλεί ανείπωτη θλίψη. Αριθμοί που δεν θα δούμε ούτε σε πολεμικές συρράξεις.

Κι όμως εμείς κάθε μέρα ακούμε και διαβάζουμε για τις εκκλήσεις – παρακλήσεις που γίνονται από τους υπεύθυνους στη γειτονική χώρα να μείνουν στα σπίτια τους. Κάθε μέρα διαβάζουμε αναθέματα,από διάσημους και μη, ενάντια σε όλους όσους κυκλοφορούν ακόμη στους δρόμους των Ιταλικών πόλεων. Κι όμως όλες οι φωτογραφίες των Ιταλικών μέσων ενημέρωσης δείχνουν άδειους δρόμους και έρημες πόλεις. Οι μισές αλήθειες αποτελούν τα μεγαλύτερα ψέματα.

«Αφεντικά Δολοφόνοι!»

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία, η οποία κυβερνάται από συνασπισμό ακροδεξιών;

Πρώτα από όλα να σημειώσουμε ότι η δημόσια υγεία έχει διαλυθεί τελείως. Κι αυτά μετά την εφαρμογή των δεκάδων αποφάσεων για περικοπές και μειώσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω ιδιωτικοποιήσεων όπως ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες και ΜΕΘ. Με τους γιατρούς – όσο κι αν ακούγεται τρομακτικό αυτό – να αποφασίζουν, με βάση την πιθανότητα που θεωρούν ότι έχει κάποιος να επιζήσει, αν θα μπει σε ΜΕΘ ή όχι.

Ο σημαντικότερος λόγος όμως είναι ότι τα τεράστια βιομηχανικά συγκροτήματα της Λομβαρδίας και ειδικά στις βιομηχανικές πόλεις του Μπέργκαμο και της Μπρέσια, λειτουργούν κανονικά. Με όλες τις βάρδιες και το προσωπικό να είναι υποχρεωμένοι να πάνε στην δουλειά τους. Σε περίπτωση άρνησης τους περιμένει η απόλυση. Απόλυση σε δύσκολους καιρούς. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την ιταλική εργατική τάξη. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι στο Μπέργκαμο η κατάσταση έχει ξεφύγει με τεράστιο αριθμό θυμάτων.

Το κύριο μεταφορικό μέσο του εργατικού δυναμικού προς τις βιομηχανικές περιοχές, το μετρό, έχει μειώσει, λόγω της πανδημίας, τα δρομολόγιά του. Αποτέλεσμα αυτού, νωρίς το πρωί αλλά και το απόγευμα – ώρες έναρξης και λήξης των βαρδιών – να παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός με τους εργάτες παστωμένους σαν σαρδέλες. Οι καλύτερες συνθήκες για την μετάδοση του φονικού ιού.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, κάτω από την κατακραυγή του κόσμου και τους τραγικούς αριθμούς, ο Ανιέλι έβαλε λουκέτο στα εργοστάσια της FIAT. Τις τελευταίες ημέρες κάποια μικρά μέσα ενημέρωσης άρχισαν, άλλα να φωνάζουν και άλλα να εκλιπαρούν την Ιταλική κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα για να σταματήσει το κακό. Στόχος αυτών των δημοσιευμάτων είναι να βρουν στήριξη στους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς μήπως και πιεστεί η κυβέρνησή τους να πάρει μέτρα. Στην Ελλάδα δεν θα ακούσετε και δεν θα δείτε τίποτα από όλα αυτά στα κανάλια και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μην ξεχνάμε ότι και στις άλλες χώρες οι βιομηχανίες παραμένουν ανοιχτές και οι εργάτες όσο και αν φοβούνται, πάνε στη δουλειά τους. Ψάξτε μόνοι σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο twitter όπου θα δείτε πληθώρα φωτογραφιών και αναφορών.

Το κεφάλαιο δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη ζωή των εργατών. Αυτό που μετράει είναι το κέρδος. Άλλωστε τους εργάτες σε εποχές με τεράστια ανεργία μπορείς εύκολα να τους αναπληρώσεις…..

Μετρό Μιλάνο σε ώρα αιχμής

Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο είναι από το μετρό του Μιλάνο (30-40 χιλιόμετρα από Μπρέσια και Μπέργκαμο) και από την εθνική οδό που συνδέει Μιλάνο και Μπέργκαμο. Το πανό γράφει Αφεντικά – Δολοφόνοι.

ΥΓ. Όπως ανακοίνωσαν στις 22 Μαρτίου κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία η Ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα εργοστάσια για τις επόμενες 15 ημέρες.  Αν και όπως μας πληροφορούν κάποιοι από αυτούς «αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στην Ιταλική οικονομία». Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό. Κλείνω με μια ευχή να σταματήσει όλο αυτό σύντομα και μετά θα έρθει ο καιρός όλοι να λογαριαστούμε. Και όλοι εμείς, οι σκληρά εργαζόμενοι και μεροκαματιάρηδες, οι άνθρωποι του μόχθου, χρωστάμε πολλά σε πολλούς και με κάποιον τρόπο θα πρέπει να τους το ξεπληρώσουμε.

Επιμέλεια Μ.Κ. 

Από τη σύνταξη του ALT.GR: Την ώρα που επεξεργαζόμασταν αυτό το άρθρο του συνεργάτη μας έφταναν στο ALT.GR οι φωτογραφίες από την μεγάλη 24ωρη Απεργία στην Ιταλία της 25η Μάρτη.

Οι Ιταλοί εργαζόμενοι μένουν δυνατοί.

Δείτε ακόμα...