Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μάριο Ντράγκι, πρώην κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ

Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε σήμερα ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που ξεκινά επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

Είχε προηγηθεί, προχτές το βράδυ αργά, η συνάντηση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο που πληροφόρησε τον πρώτο Ματαρέλα ότι «δεν κατάφερε να καταγράψει ομόφωνη βούληση των δυνάμεων που έως τώρα συνέθεταν την κυβέρνηση Κόντε, να συγκροτήσουν νέα κυβερνητική συμμαχία». Τα «Πέντε Αστέρια» υποστήριξαν ότι η αποτυχία οφείλεται στη «Ζωντανή Ιταλία» (που πριν ένα 14ήμερο αποχώρησε από το συνασπισμό προκαλώντας την «κυβερνητική κρίση» αλλά μετά παζάρευε ξανά τη συμμετοχή της σε νέο σχήμα) και στις πιέσεις της να αναλάβει συγκεκριμένα υπουργεία.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντράγκι είπε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη» και ότι χρειάζονται απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων».

Μέχρι το μεσημέρι οι πληροφορίες εμφάνιζαν υποστηρικτές μιας κυβέρνησης Ντράγκι το «Δημοκρατικό Κόμμα» και τη «Ζωντανή Ιταλία», αλλά όχι τα «Πέντε Αστέρια», των οποίων στελέχη έλεγαν ότι το κόμμα τους «μένει πιστό στον Τζουζέπε Κόντε».

Στήριξη σε μια κυβέρνηση Ντράγκι εμφανιζόταν έτοιμη να προσφέρει και η «Φόρτσα Ιτάλια», μιλώντας για την «εκτίμηση» που τρέφει προς τον Ντράγκι.

Η «Λέγκα», το αευρωσκεπτικιστικό, μεγαλύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς αντιπολιτευτικής συμμαχίας που προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε συνεργασία με τη «Φόρτσα Ιτάλια» και τους «Αδελφούς της Ιταλίας», επέμενε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αντίστοιχη θέση εμφανίζονταν να έχουν και οι «Αδελφοί».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...