Ιταλία: Κάλπες στις 25 Σεπτέμβρη σε φόντο ενδοαστικών διεργασιών

Μάριο Ντράγκι

Ανοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη η οριστική παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα την περασμένη Πέμπτη.

Η άνοδος του Ντράγκι στην εξουσία, που έγινε δίχως εκλογές αλλά με «διαβατήριο» τη θητεία του στην διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επήλθε μετά από έντονες ενδοαστικές ζυμώσεις και τη στήριξη της αστικής τάξης, που ήθελε να αξιοποιήσει το λεγόμενο «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» για την προώθηση ευρύτερων αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία που θα έκαναν την οικονομία πιο ανταγωνιστική (σε βάρος της εργατικής τάξης).

Οι μετέπειτα εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία, η διαχείριση της πανδημίας και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία όξυναν τις αντιθέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», μπροστά στο διακύβευμα των επόμενων εκλογών και τη θύελλα της ακρίβειας που σαρώνει και τα νοικοκυριά στην Ιταλία, επέλεξε να διαφοροποιηθεί για να τονώσει το δήθεν «φιλολαϊκό» προφίλ του με τίμημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οπως τελικά αποδείχθηκε, η εμφάνιση του Ντράγκι το πρωί της Τετάρτης στο κοινοβούλιο με κεντρικό θέμα ένα νέο «σύμφωνο εμπιστοσύνης» δεν πέτυχε τον σκοπό της παραμονής του στην εξουσία.

Οι πρόσφατες αποχωρήσεις βασικών στελεχών του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» και οι μετακινήσεις στελεχών από το κεντροδεξιό «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνουν την έναρξη μίας νέας φάσης ενδοαστικών παζαριών και ζυμώσεων και την πιθανότερη προώθηση μιας κεντροδεξιάς συμμαχίας και με τους εθνικιστές «Αδελφούς της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia, FdI) της δημοσιογράφου Τζόρτζια Μελόνι, που οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν σήμερα στην πρώτη θέση με 22%. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις φέρουν στη δεύτερη θέση σε μικρή απόσταση το «Δημοκρατικό Κόμμα», ενώ ακολουθούν η Λέγκα με 15% και το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» στο 10%.

Οι πρώτες (από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) κάλπες που θα στηθούν φθινόπωρο στην Ιταλία (δίχως καν την ψήφιση νέου προϋπολογισμού σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία) αναμένεται να εντείνουν τα ενδοαστικά παζάρια. Ηδη ο Μπερλουσκόνι διεμήνυσε πως το κόμμα του, «Φόρτσα Ιτάλια», θα κατέβει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, σε συμμαχία με τη Λέγκα και τα «Αδέλφια της Ιταλίας», διευκρινίζοντας πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποφασιστεί «ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...