Ιταλία: Με 48ωρη απεργία απαντούν οι λιμενεργάτες της Γένοβας

Εμπορικό λιμάνι Γένοβας, Ιταλία
Φώτο Αρχείου / Εμπορικό λιμάνι Γένοβας, Ιταλία

Με 48ωρη απεργία απαντούν από χτες οι λιμενεργάτες στο λιμάνι της Γένοβας, στην Ιταλία. Οι λιμενεργάτες διαμαρτύρονται για το «πράσινο πάσο» που νομοθέτησε η κυβέρνηση, μεταθέτοντας όλη την ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση απαλλάσσει τους μεγαλοεργοδότες από την υποχρέωση και το κόστος για μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Η Ένωση Συνδικάτων Βάσης (USB) και το συνδικάτο «Calp» καταγγέλλουν τον κυβερνητικό νόμο 127/2021, που προβλέπει «υποχρεωτική πράσινη κάρτα στον χώρο εργασίας», και αντιστέκονται στις επιδιώξεις «της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων να φορτώσουν στην εργατική τάξη το βάρος ενός μέτρου που δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία». Επιπλέον απαιτούν τακτικά rapid test για όλους τους εργαζόμενους – εμβολιασμένους και μη – «το κόστος των οποίων πρέπει να βαρύνει εξολοκλήρου τις επιχειρήσεις, όπως απαιτείται από τον νόμο 81/2008». Εξάλλου, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον κορονοϊό.

Τα συνδικάτα και οι λιμενεργάτες ζητούν επίσης να τηρούνται όλα τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αξιοποιεί το «πράσινο πάσο» ως μέσο πίεσης στους εργαζόμενους και τον εμβολιασμό ως άλλοθι για να απαλλαγούν το κράτος και οι επιχειρήσεις από άλλα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, λόγω «κόστους».

Δείτε ακόμα...