Ιταλία: Μόνον 95 «ναι» Ιταλών γερουσιαστών στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι – Αύριο πιθανότατα η οριστική παραίτησή του

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους, στην γερουσία της Ρώμης, κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση, είναι 35.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, ο Μάριο Ντράγκι δεν θα μεταβεί απόψε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να παραιτηθεί αλλά -πιθανότατα- μέσα στην αυριανή ημέρα.

Εκτός θεαματικών εκπλήξεων, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

Να σημειωθεί ότι το πρωί στο κοινοβούλιο ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή και τη Γερουσία, ο Μάριο Ντράγκι έθεσε το «δίλημμα» πιο ισχυρή κυβέρνηση ή εκλογές, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και των σφοδρών ανταγωνισμών.

Ο Ντράγκι (που είχε υποβάλλει πριν μία βδομάδα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα δίχως να γίνει άμεσα γνωστή) ζήτησε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να καταλήξουν σε ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για την διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Ζήτησε επίσης από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του, να ξανα-δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, αν θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει ότι την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (στην οποία συμμετέχει) γιατί αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί σε άλλη περίσταση.

Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει σύντομα να εξασφαλιστεί η έγκριση συγκεκριμένων μέτρων όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η μείωση των «κρατικών μπόνους» στον οικοδομικό τομέα και η μερική αλλαγή του επιδόματος ανεργίας.

Υπερασπίστηκε τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Ιταλίας στην Ουκρανία και τη συνέχιση της αποστολής όπλων επικαλούμενος τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που του είπε προχτές ότι «η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει, ο λαός αυτός να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Εμφανίστηκε επίσης ανοικτός στο να εισακούσει τις εκκλήσεις εκατοντάδων Ιταλών δημάρχων και επιχειρηματιών να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα αλλά μόνον εφόσον εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που έθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...