Ιταλία: Ο Covid θερίζει, οι θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν, οι Κομμουνιστές παλεύουν

Χθες, 14-Νοε, η σελίδα Facebook της Περιφέρειας Καμπανίας (δυστυχώς πλέον οι πάντες «επικοινωνούν» μόνο μέσω ΜΚΔ…) είχε σε live τον περιφερειάρχη De Luca και είπαμε να δούμε τι έχει να μας πει, ένας κατεξοχήν υπεύθυνος για το θανατικό που έπεσε «ξαφνικά» σε μια πόλη, που πέρασε σχεδόν αλώβητη το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Δεν αντέξαμε περισσότερο από λίγα λεπτά το πολλοστό live ενός επιθετικού –ιταμού χαρακτήρα, που από το Μάρτη δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να δυσφημίζει τη λαϊκή οικογένεια, αναζητώντας συνεχώς την ατομική ευθύνη σε νέους αποδιοπομπαίους τράγους.

Ο De Luca και οι όμοιοί του θα ήταν ένα υπέροχο meme -διαδικτυακό μιμίδιο, αλλά δυστυχώς είναι η απανταχού καπιταλιστική καθημερινή πραγματικότητα, που ανακοίνωσε το επερχόμενο lockdown με τη συνηθισμένη του περηφάνια, ως θυμωμένος δικτάτορας και πατέρας που απολαμβάνει να τιμωρεί τα απείθαρχα παιδιά του.

Στη μανία του dpcm και των διαταγών, η άρχουσα τάξη θέλει να αποδείξει ότι είναι οι αδιαφιλονίκητοι κυρίαρχοι –ο συγκεκριμένος με το μαστίγιο, κάποιοι άλλοι με το καρότο –όπως ο Conte (ως καλός επικοινωνιολόγος) που εμφανίζεται αποφασισμένος αλλά μετανιωμένος –κλαίει σχεδόν, ζητώντας θυσίες «με βάρος στην καρδιά του»

ΚΚ Ιταλίας – Ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία
Ενιαίος αγώνας όλων των εργαζόμενων για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης
USB Εισόδημα-Υγεία-Αξιοπρέπεια
Την κρίση Να την Πληρώσουν οι Πλούσιοι

Μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης -πρωτεύουσα της Καμπανίας.
σειρές ταξί πιάνουν την μισή Piazza Garibaldi, σε μια απεργιακή κινητοποίηση «για επιδότηση των ζημιών από την τουριστική κρίση» (sic!!)
Τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν και παίρνουν, σ’ ολόκληρη τη γειτονική Ιταλία, οι κάθε είδους διαμαρτυρίες ενάντια στους αντι-Covid περιορισμούς που θέσπισαν κυβέρνηση και περιφέρεια, όπου λόγω ισχνής παρουσίας του ταξικού κινήματος –ειδικά στο νότο, κυριαρχεί το «αυθόρμητο», με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στη Νάπολη εμπλέκεται ανοιχτά και η τοπική μαφία (Camorra)

ΚΚΙταλίας-Campania
Ενάντια στον Covid, δεν κάνει τίποτε το Lockdown!
Χρειάζεται μια επανάσταση

Σε ολικό lockdown αυτή τη στιγμή, το πάλαι ποτέ αγροτο-βιομηχανικό κέντρο η «μητρόπολη» της 10ετίας του 1970, με την αλματώδη εκβιομηχάνιση (Italsider, σιδηρουργία – μεταλλουργία, πετροχημικά, Olivetti, τρόφιμα, κατασκευές, μηχανήματα, ηλεκτρολογικά –μέχρι και αυτοκινητοβιομηχανία- η AlfaRomeo είχε ανοίξει το εργοαστάσιο της AlfaSud κλπ) δεν βίωσε ποτέ την παραγωγική ανάπτυξη.
Ούτε κατά την μεταπολεμική περίοδο του καπιταλιστικού «οικονομικού μπουμ» της Ιταλίας, πάντως μέχρι το 1985 η βιομηχανία αποτελούσε έναν από τους κύριους οικονομικούς παράγοντες της πόλης, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του λιμανιού της (περισσότερους από 9.000.000 επιβάτες ετησίως).
Η συνέχεια προβλεπόμενη –όπως και στην Ελλάδα: ανάπτυξη ενός έωλου τριτογενούς τομέα …εμπόριο, «διοίκηση», χρηματιστηριακής υπηρεσίες και φυσικά τουρισμός -bed and breakfast, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τρατορίες, μπαρ.
ℹ️ ΣΣ |> Για να πάρουμε μια εικόνα, η Νάπολη (Napoli), πρωτεύουσα της Καμπανίας, είναι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας (μετά τη Ρώμη και το Μιλάνο) με ~1.000.000 κατοίκους στα διοικητικά όρια του δήμου και ~5.0000.000 στην ευρύτερη περιοχή της με % ανεργίας (σε παρένθεση ο αντίστοιχος ΜΟ της Ιταλίας) 31,39% (11,58), 20-24 ετών 69,05% (28,59), 25-29 ετών 47,33% (17,18) 30-34 ετών 34,08 (11,49) κλπ.

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας που έφτασε στην Ιταλία, επτά μήνες μετά το πρώτο (που –επαναλαμβάνουμε, τότε σχεδόν δεν άγγιξε τη Νάπολη), βρήκε –όπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, το κράτος κλπ. «αρμόδιους» 100% απροετοίμαστους.

Στην «μητρόπολη του Νότου», οι πάνω από 4.000 μολύνσεις την ημέρα, αντιμετωπίστηκαν με κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 (σας θυμίζει κάτι;) –το τελευταίο ανεστάλη προσωρινά λόγω του ξεσπάσματος βίαιων διαδηλώσεων, η πρώτη από τους «εστιάτορες» (στις 23-Οκτ, που μετατράπηκε σε «εξέγερση», που κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία).
Τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία, από την Κατάνια έως το Μιλάνο –σε κάθε πόλη από διαφορετικές ομάδες με πολύ ετερογενείς απαιτήσεις…

Στη Ρώμη, για παράδειγμα, οι «πλατείες» συγκλήθηκαν (για πρώτη φορά μετά από πολύ-πολύ καιρό) από τους νεοφασίστες της Forza Nuova και του Casapound ενάντια στην «δικτατορία υγείας και απαγόρευσης κυκλοφορίας» και αργότερα από άλλες ομάδες.

ΚΚ Ιταλίας
Οι εργαζόμενοι της Whirlpool
μπλοκάρουν τον Κεντρικό Σταθμό στη Νάπολη.
Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου δεν τα παρατάμε!
Για άλλη μια φορά, το βάρος της «επανεκκίνησης της χώρας» βαρύνει τους εργαζόμενους.
Ένα σύστημα που θεωρεί τους εργάτες σφάγια για τα κέρδη των μεγάλων αφεντικών
πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων.
Ενάντια στις υπαγορεύσεις της Confindustria, των πολυεθνικών και μιας κυβέρνησης
που «έχει γραμμένη» την απασχόληση και την υγεία των εργαζομένων,
αυτή είναι η απάντηση όσων κατά τη διάρκεια του Lockdown
ονομάστηκαν “ήρωες”, μόνο και μόνο επειδή είναι χρήσιμοι για την παραγωγή.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Giulio Piscitelli «ένα από τα χαρακτηριστικά της Ναπολιτικής πλατείας είναι η έλλειψη σημαιών», με «μέρος αριστερών και αριστερίστικών κινημάτων, αυτοαποκαλούμενες διαμαρτυρίες στα κοινωνικά δίκτυα, ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων που συνήθως δεν βγαίνουν στους δρόμους ή που δεν βγήκαν ποτέ στους δρόμους ή είχαν καιρό να το κάνουν».
Η Casapound και η ForzaNuova -σημειώνει δεν έχουν τις ρίζες τους στην πόλη, ωστόσο συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία χωρίς μεγάλη συμμετοχή.

Ο εθνικός εισαγγελέας κατά της μαφίας (procuratore nazionale antimafia) Federico Cafiero De Raho, υπέθεσε την εμπλοκή εγκληματικών οργανώσεων στα πιο βίαια επεισόδια των διαδηλώσεων στη Νάπολη:
«Οι ενδείξεις που λαμβάνουμε επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή ατόμων εγκληματικών οργανώσεων τύπου Camorra, που ενδιαφέρονται να δείχνουν κοντά στα πιο ταλαιπωρημένα λαϊκά στρώματα, ώστε να λάβουν κοινωνική συγκατάθεση ή ακόμη και να διεισδύσουν μέσω οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, είναι η Camorra που εκμεταλλεύεται περισσότερο τη Νάπολη, όπως ακριβώς οι μαφίες σε άλλες περιοχές».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Matteo Mauri επίσης δήλωσε σύμφωνος.

ΚΚ Ιταλίας
Τέλη Σεπτέμβρη 319 Νεκροί 54.000 μολυσμένοι στους χώρους δουλειάς

Μία από τις ομάδες που διαμαρτύρονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη Νάπολη –αν και περνάει στα ψιλά γράμματα, είναι αυτή των δασκάλων και των γονέων που επικρίνουν την απόφαση του Vincenzo De Luca να κλείσουν τα σχολεία και ζητούν το άμεσο άνοιγμα τους.

KKΙταλίας – Οργάνωση περιοχής AgroNocerinoSarnese
Η εξεγέρσεις είναι δίκαιες
Η ριζική αλλαγή είναι απαραίτητη

Η Tristana Dini, μια επισφαλής –μερικής απασχόλησης καθηγήτρια γυμνασίου, εξηγεί ότι «πολλά παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν μέσω του Διαδικτύου για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και ότι αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό όταν είναι δεδομένο ότι η εγκατάλειψη του σχολείου είναι υψηλή στην πόλη. Σε μια περιοχή με ισχυρή ταξική διαστρωμάτωση, όπου οι συνθήκες διαβίωσης απέχουν πολύ από το να είναι ομοιογενείς, πολλά παιδιά ζουν σε συνθήκες, όχι απλά κάτω από τα εθνικά πρότυπα, αλλά τριτοκοσμικές. Το να τους αναγκάζειςι να μείνουν στο σπίτι είναι παραπάνω από μια σοβαρή ευθύνη» προσθέτοντας ότι
«Υπήρχε ήδη ένας εθνικός συντονισμός κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος που ζητούσε επιβολή σειράς μέτρων για τη βελτίωση του σχολείου, αλλά τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά. Ανησυχούμε τώρα για τα παιδιά μας και το μέλλον τους».

Μια άλλη κατηγορία που βγαίνει στους δρόμους εδώ και μήνες στην πρωτεύουσα της Καμπανίας είναι αυτή των επισφαλών εργαζομένων στην ψυχαγωγία, υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε παρόμοιες επιχειρήσεις που έχουν οργανωθεί σε διαφορετικές ομάδες.
Και δίπλα η μάλλον πιο πολυάριθμη κατηγορία αυτή των εργαζόμενων στην εστίαση
«Δεν είμαστε κατά του κλειδώματος [lockdown] –λένε εάν είναι απαραίτητο για λόγους υγείας. Αλλά αν μας κλείσουν πρέπει να μας υποστηρίξουν οικονομικά, διαφορετικά πολλοί άνθρωποι θα καταλήξουν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος».
Ένα από τα προβλήματα που ζουν στο πετσί τους οι περισσότερο εργαζόμενοι στην εστίαση είναι η γενικευμένη παράτυπης ή μαύρης εργασίας –ή και «γκρίζας» που καθιστούσε αναποτελεσματικά τα όποια μέτρα στήριξης, έστω και ψίχουλα της κυβέρνησης για την «υποστήριξη» κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος

Συγκρούσεις στην piazza dei Martiri, Napoli, 24-Οκτ-2020
Μάζωξη στο largo San Giovanni Maggiore, Napoli, 23-Οκτ-2020

SE-TU-CI-CHIUDI, TU-CI-PAGHI! – ΑΝ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙΣ, ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ!

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας θα είναι μπροστάρης στις διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης για την Υγεία και το Εισόδημα.
Με τις δίκαιες κινητοποιήσεις του λαού, των εργατών, των μικρών ομάδων, των επισφαλών, των ανέργων, των μικρών εμπόρων, των βιοτεχνών, των επαγγελματιών και όλων όσων πλήττονται θανάσιμα από μια κυβέρνηση που προστατεύει μόνο μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, μονοπώλια και γίγαντες του web….
Ενάντια σε όσους προσπαθούν να ποινικοποιήσουν αυτή τη διαμαρτυρία, παρά τις αντιφάσεις, οι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ στέκονται στο πλάι του λαού που αγωνίζεται!

Επιμέλεια |> Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...