Ιταλία: Παραιτείται ο Κόντε και ψάχνει συμμάχους για νέα κυβέρνηση

ΙΤΑΛΙΑ ΡΩΜΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΖΙΟΥΖΕΠΕ ΚΟΤΕ GIUSEPPE CONTE
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΖΙΟΥΖΕΠΕ ΚΟΝΤΕ GIUSEPPE CONTE / Πηγή: Eurokinissi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να κάνει γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί, αύριο νωρίς το πρωί, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Στην συνέχεια, ο Κόντε, όπως διαρρέεται, θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αρχικά, τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων είχαν μεταδώσει ότι ο Κόντε θα αποφάσιζε να υποβάλει παραίτηση απόψε.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία παραμένει ρευστό, καθώς η κυβέρνηση (του Δημοκρατικού Κόμματος, των «Πέντε Αστεριών» και του LeU) έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σε Βουλή και Γερουσία, χωρίς ωστόσο την απαιτούμενη πλειοψηφία (στη δεύτερη περίπτωση) και ο Κόντε βρίσκεται σε εντατικές επαφές αναζητώντας συμμάχους.

Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα, με πιθανή στήριξη και μέρους του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, που αποχώρησε πριν δυο βδομάδες από τον κυβερνητικό συνασπισμό), αλλά δεν καταψήφισε την κυβέρνηση, ψηφίζοντας «παρών» και στις δύο ψηφοφορίες. Επίσης με στήριξη και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την περασμένη βδομάδα, οι Ματέο Σαλβίνι, Τζιόρτζια Μελόνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της «Λέγκα», των «Αδελφών της Ιταλίας» και της «Φόρτσα Ιτάλια», συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και ζήτησαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει την πλειοψηφία».

Οι ενδοαστικές διεργασίες στη γειτονική χώρα εντείνονται, με φόντο την προσπάθεια της ιταλικής αστικής τάξης να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην 3η καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητικά επιτελεία προβλέπουν ότι το χρέος της χώρας θα ανέλθει σε νέο ρεκόρ 158,5% του ΑΕΠ. Η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς η Ιταλία είναι μέλος και του G7, ενώ τα δάνεια των ιταλικών τραπεζών μεγαλώνουν διαρκώς, διατηρώντας πολύ χαμηλή απόδοση. Στο επίκεντρο του παζαριού βρίσκεται η αξιοποίηση των χρημάτων που η χώρα περιμένει από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...