Ιταλία: Παραιτήθηκαν δύο υπουργοί και ένας υφυπουργός του κόμματος του Ρέντσι

Την παραίτηση των δύο υπουργών και ενός υφυπουργού από το κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» (IV) που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Κόντε, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» (IV), Ματέο Ρέντσι.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», είπε ο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου, υποστηρίζοντας ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό».

Τo IV ασκούσε κριτική στις κυβερνητικές προτάσεις για την αξιοποίηση των 222 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν στη χώρα από το «Ταμείο Ανάκαμψης», με το επιχείρημα ότι αυτές στερούνται φιλοδοξίας. Πάντως, σε προχτεσινή του συνεδρίαση, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης. Οι υπουργοί του IV απείχαν από την ψηφοφορία. Πάντως ο Ρέντσι, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

Το IV ζητά περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, προσπαθώντας να εμφανίσει τη στάση του ως πιο φιλολαϊκή, ωστόσο οι αντιρρήσεις του αφορούν το πώς καλύτερα θα προστατευθούν οι ανάγκες του ιταλικού κεφαλαίου, σε μια περίοδο νέας μείωσης της κερδοφορίας του και όξυνσης των ανταγωνισμών, εντός και εκτός συνόρων.

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Ρέντσι τόνισε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Μετά και τις ανακοινώσεις Ρέντσι, αναμένεται η στάση των άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, του «Κινήματος 5 Αστέρων», του Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού LEU. Η κυβέρνηση είτε θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή («σενάρια» εμφανίζουν τμήμα της «Φόρτσα Ιτάλια!» να παζαρεύει ήδη την αποδοχή του κυβερνητικού προγράμματος), είτε θα υποβάλει παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο γραμματέας της Λέγκα, τέλος, Ματέο Σαλβίνι, μέσω διαδικτύου ζήτησε την άμεση προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...