Ιταλία: Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε δύο πλοία ζητούν να αποβιβαστούν και αρνούνται να φάνε

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 35 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στo πλοίo «Humanity 1» και 214 που επιβαίνουν στο «Geo Barents» αρνούνται να φάνε και ζητούν να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνης, όπου βρίσκονται τα δυο σκάφη. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, όμως, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να κατέβουν στην ξηρά διότι η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει προβλήματα και δεν πρόκειται για γυναικόπαιδα. Στο μεταξύ, τρεις μετανάστες έπεσαν στην θάλασσα από το «Geo Barents» και προσπάθησαν να φτάσουν στον προβλήτα κολυμπώντας. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι δυο εξ αυτών δέχθηκαν να ξανανέβουν στο πλοίο.

Η κυβέρνησης Μελόνι δεν επιτρέπει την αποβίβαση παρά μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, στα ανήλικα και στις γυναίκες. Η νέα αυτή τακτική εφαρμόσθηκε και με τους επιβαίνοντες στο πλοίο «Ηumanity 1, το οποίο έφτασε στο λιμάνι της Κατάνης, το Σάββατο. Τελικά επετράπη η αποβίβαση σε 145 ανθρώπους ενώ σε 35 άνδρες απαγορεύθηκε να εγκαταλείψουν το πλοίο.

«Η επιλογή των μεταναστών δεν γίνεται βάσει των συμφερόντων τους, αλλά των συμφερόντων των δουλεμπόρων που τους μεταφέρουν. Οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί και οι άρρωστοι μένουν στις χώρες τους. Όσοι έρχονται στην Ιταλία μπορούν να δώσουν από 2.000 μέχρι 5.000 ευρώ, στις οργανώσεις που τους μεταφέρουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο. «Δεν τους κάνουμε δεκτούς επειδή είμαστε καλοί αλλά επειδή έχουμε αποδεχθεί την όλη κατάσταση. Αν ήμασταν καλοί θα παίρναμε τους φτωχότερους εκ των φτωχών και τους ασθενέστερους εκ των ασθενών», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω εκπροσώπου της, τόνισε ότι «υπάρχει ηθική και νομική υποχρέωση διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην θάλασσα, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας». Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν ότι «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», αλλά «πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος που οι άνθρωποι αυτοί περνούν στην θάλασσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...