Ιταλία: Στη σειρά για τη συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων – Ανησυχία Κίνας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» στην Ανατ. Μεσόγειο

ENI, Ιταλική πολυεθνική πετρελαιοειδών
Φώτο Αρχείου / ENI, Ιταλική πολυεθνική πετρελαιοειδών / Πηγή: ENI

Αυτό φρόντισε να τονίσει ξανά στο πλαίσιο μιας καταιγιστικής περιόδου ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάγιο, μιλώντας στον ιστότοπο «Formiche». Ο Μάγιο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθούμε με ύψιστη προσοχή τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο (…) πιστεύουμε ακράδαντα ότι η καταδίκη των μονομερών πράξεων πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια να αποφευχθεί μια δυναμική που οδηγεί στην κορύφωση της έντασης (…) στηρίζουμε την αποστολή του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ να εντοπίσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση, η οποία να στοχεύει στην αντιμετώπιση της βαθιάς αιτίας των σημερινών εντάσεων, δηλαδή τον καθορισμό, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, των αμοιβαίων θαλάσσιων δικαιοδοσιών, αλλά και το Κυπριακό».

Η καταδίκη του Ντι Μάγιο [και άλλων] για «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας δεν σημαίνει καταδίκη της για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά την ανάγκη των «πολυμερών ενεργειών», δηλαδή την συμμετοχή και άλλων αστικών τάξεων στην περιοχή για την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, όπως της Ιταλικής.

ENI: «Ιδανικότερος πελάτης» η Τουρκία

Αυτή την ανάγκη του Ιταλικού κεφαλαίο, εξέφρασε καθαρά ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ενεργειακού κολοσσού της «Eni», Λάπο Πιστέλι, με άρθρο του στο περιοδικό «Lames». Ο Πιστέλι, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του επειδή «σχεδόν όλοι χάνουν στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέροντας και την αναστολή σχεδιασμών της «Eni» εξαιτίας των «εντάσεων». Ο Πιστέλι μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει την Τουρκία «θεωρητικά τον ιδανικότερο πελάτη για να αγοράσει το αέριο όλης της περιοχής» αλλά και «νέο πρωταγωνιστή» εξαιτίας των «ενεργειακών φιλοδοξιών» της σε όλη την περιοχή.

Σπούτνικ: Ανησυχίες Ρωσίας και Κίνας γιατί «πάγωσε ο Δρόμος του Μεταξιού»

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζονται και άλλες ανησυχίες, όπως π.χ. πρόσφατο δημοσίευμα του ρωσικού δικτύου «Σπούτνικ» που αναφερόταν σε προβληματισμούς «επιχειρηματικών κύκλων», επειδή ο νέος (κινεζικός) «Δρόμος του Μεταξιού» «πάγωσε» λόγω πανδημίας και «δεν επιθυμούν να χάσουν επιπλέον χρόνο από αστάθεια στην περιοχή που μπορεί να δημιουργήσει μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης».

Αυτήν την ανησυχία των μονοπωλίων της Κίνας, εκφράζει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, Φώτης Προβατάς, μιλώντας για τις προσδοκίες που υπάρχουν, η Κίνα «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», να αναλάβει «κατεπείγουσες και στοχευμένες δράσεις και πράξεις, ώστε να μη μετατραπεί η Μεσόγειος (…) σε άλλη μια φλεγόμενη, λόγω πολιτικών τυχοδιωκτισμών, περιοχή του πλανήτη μας».

Ενώ διπλωματικές πηγές συνδέουν μια ενδεχόμενη «παρέμβαση» της Κίνας στην περιοχή με «την απρόσκοπτη διέλευση του νέου “Δρόμου του Μεταξιού” μέσω της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας», αλλά και ειδικότερα τη «διείσδυση» στην τουρκική οικονομία, της οποίας οι δείκτες ανάπτυξης υποχωρούν ήδη σημαντικά.

ag

Δείτε ακόμα...