Ιταλία: Συμφωνία για μεταφορά μεταναστών και προσφύγων σε Κέντρα Κράτησης στην Αλβανία

ΙΤΑΛΙΑ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Φωτό αρχείου

Συμφωνία για τη μεταφορά μεταναστών χωρίς χαρτιά από την Ιταλία σε κέντρα κράτησης στην Αλβανία από την άνοιξη του 2024, υπέγραψαν χθες στη Ρώμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της, Εντι Ράμα, εφαρμόζοντας μια πολιτική που είχε προταθεί αρχικά από την κυβέρνηση της Δανίας προς την ΕΕ.

Συνολικά στην ΕΕ εντείνοντα τα μέτρα κατά μεταναστών και προσφύγων, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για άσυλο, επιταχύνονται οι απελάσεις, επιβάλλονται έλεγχοι στα σύνορα. Σήμερα η σουηδική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής για επιστροφές μεταναστών.

Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός «πρόκειται να δημιουργηθούν σε αλβανικό έδαφος δυο κέντρα για την διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, με έξοδα της Ιταλίας. Η συνολική τους χωρητικότητα θα είναι 3.000 ανθρώπων, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εξέταση αιτημάτων ασύλου και για ενδεχόμενη απέλαση. Η πρωτοβουλία δεν αφορά γυναίκες που κυοφορούν, ανήλικα και άλλες προστατευόμενες κατηγορίες».

Η Μελόνι πρόσθεσε ότι «την φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία, ενώ στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία».

Τα κέντρα κράτησης θα δημιουργηθούν στη βόρεια Αλβανία, στο Σέντζιν και Γκιαντέρ και στόχος είναι κάθε χρόνο να μεταφέρονται εκεί, μέχρι 40.000 άνθρωποι, που έχουν ήδη αποβιβαστεί στον ιταλικό Νότο, ή διασώζονται εν πλω από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. «Με τον τρόπο αυτό, θα αδειάσει, σε ένα βαθμό και το νησί της Λαμπεντούζα», γράφει ο ιταλικός Τύπος.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, υπογράμμισε τα «ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά και συγκινησιακά στοιχεία που συνδέουν την χώρα του με την Ιταλία», στην οποία έχουν μεταναστεύσει πολλοί Αλβανοί από τη δεκαετία του ’90.

«Οταν η Ιταλία καλεί σε στήριξη, η Αλβανία απαντά. Θέλουμε να βοηθήσουμε στην διαχείριση, με λίγο μεγαλύτερη πνοή, της δύσκολης αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία», δήλωσε ο Ράμα.

Δείτε ακόμα...