Ιταλία: Συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης τα κόμματα του δεξιού – ακροδεξιού συνασπισμού

Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI)
Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI)

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν τα κόμματα του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού της Ιταλίας, μετά από σκληρά παζάρια, όχι μόνο για την μοιρασιά των υπουργείων αλλά κυρίως για τον καθορισμό του μείγματος πολιτικής που θα ασκηθεί και το οποίο απορρέει από τις αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων της ιταλικής άρχουσας τάξης.

Η Τζόρτζια Μελόνι αποδέχθηκε «χωρίς επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και μετά από τη συνομιλία τους, που διήρκεσε μια ώρα και είκοσι λεπτά, η νέα ιταλική κυβέρνηση είναι πλέον γεγονός.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταγιάνι, της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι και το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Η Μελόνι, πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας. Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι είκοσι έξι. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταϊάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μελόνι θα ορκιστεί αύριο το πρωί στις 10 τοπική ώρα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...