Ιταλία: Το Δημοκρατικό Κόμμα παζαρεύει συμμαχίες – Νέο κόμμα ο Ντι Μάιο

Μάριο Ντράγκι

Συνεχίζεται η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» του Μάριο Ντράγκι, αφότου η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και τα Πέντε Αστέρια, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση, δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.

Μπροστά στο ενδεχόμενο το εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», που έχουν συγκροτήσει εκλογική συμμαχία με τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια, να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, αντίστοιχες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα με πυρήνα το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας και σημερινός ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος Azione (Δράση), Κ. Καλέντα, έθεσε χτες τους όρους του για να συμμετέχει σε μια εκλογική συμμαχία με το PD.

Ο Καλέντα είπε στον ηγέτη του PD, Ενρ. Λέτα, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στον ίδιο συνασπισμό που περιλαμβάνει πρώην στελέχη του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S), όπως ο πρώην ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος αποχώρησε τον Ιούνη από τα Πέντε Αστέρια μαζί με δεκάδες βουλευτές.

Την προηγούμενη βδομάδα Λέτα και Ντι Μάιο είχαν συνάντηση ενόψει των εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το PD έχει πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές μόνο αν συμμαχήσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις του «κέντρου».

Επιπλέον ο Καλέντα επιθυμεί μια εκλογική συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι οι πολιτικές προτάσεις των κομμάτων δεν συγκρούονται.

«Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε αγαπητέ Ενρίκο Λέτα, θα είσαι απόλυτα υπεύθυνος για τη ρήξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλέντα, το κόμμα του οποίου εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις γύρω στο 5%.

Χτες ο Ντι Μάιο παρουσίασε το νέο του κόμμα, «Δέσμευση Πολιτών», το οποίο έχει σήμα μια μέλισσα επειδή το κόμμα επικεντρώνεται στο «περιβάλλον, στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», σηματοδοτώντας μια βασική προτεραιότητα των μονοπωλιακών ομίλων για κερδοφόρες επενδύσεις.

«Ολα τα ιταλικά κόμματα πρέπει να στείλουν μια επιστολή στις Βρυξέλλες για να στηρίξουν τον Μάριο Ντράγκι και την πρόταση για πλαφόν στην Ενέργεια», δήλωσε ο Ντι Μάιο. Παράλληλα, τόνισε ότι «το μέτωπο των μεταρρυθμιστών θα πρέπει να είναι ενωμένο, διότι μια νίκη της δεξιάς και της άκρας δεξιάς θα σήμαινε για την Ιταλία απομόνωση από την Ευρώπη».

Οπως είπε, «θα υπάρξουν μεγάλες προσπάθειες ανάμειξης στις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις από μέρους ξένων χωρών και για τον λόγο αυτό, στην επόμενη βουλή και Γερουσία θα πρέπει να δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία να ερευνήσει το όλο θέμα». Δημοσκοπικά το κόμμα του Ντι Μάιο δεν ξεπερνά το 2,3%.

Στον απόηχο ιταλικών δημοσιευμάτων για επαφές των ηγετών της Λέγκα, Μ. Σαλβίνι, και της Φόρτσα Ιτάλια, Σ. Μπερλουσκόνι, με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Ιταλία πριν αποσύρουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι, ο Λέτα και ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, ζήτησαν έρευνα από την κοινοβουλευτική επιτροπή πληροφοριών.

«Θέλουμε να μάθουμε αν ήταν ο Πούτιν που ανέτρεψε την κυβέρνηση Ντράγκι. Αν συνέβαινε αυτό θα ήταν υψίστης βαρύτητας», δήλωσε ο Λέτα.

Πάντως η Τζ. Μελόνι του νεοφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» φροντίζει στις δημόσιες δηλώσεις να ξεκαθαρίζει πως μια κυβέρνησή της δεν θα αμφισβητήσει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Politico», ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μ. Σχοινάς, συμμετείχε μαζί με Ιταλούς υπουργούς τον Δεκέμβρη στο ετήσιο φεστιβάλ Atreiu της νεολαίας του κόμματος της Μελόνι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...