Κ. Μητσοτάκης από ΗΑΕ: Από τις κυρώσεις του Σεπτέμβρη τώρα εύχεται για…κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία από την ΕΕ

Συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia / Πηγή: Eurokinissi

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, την χαρακτήρισε ως ταραχοποιό αναφέροντας παράλληλα τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα από τη Λιβύη μέχρι και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τόνισε, μάλιστα, ότι υπάρχουν δύο επιλογές για τον Ερντογάν, της συνεργασίας και η άλλη επιλογή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα σε συνέπειες για την Τουρκία.

«Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο – που είναι και η επιλογή που προτιμάω και εγώ αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Από την αναζήτηση απόφασης για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας που ζητούσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο τώρα αναζητά μια κοινή ευρωπαϊκή στάση εναντίον της Τουρκίας. Λες και η τουρκική προκλητικότητα συμβαίνει εξαιτίας της διαφορετικής στάσης των κρατών μελών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση κρύβει εσκεμμένα το συνεχές εμπορικό και στρατιωτικό πάρε- δώσε της Τουρκίας με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι εξάλλου που έχει δώσει αέρα στα πανιά των παράνομων διεκδικήσεων σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Το αφήγημα της τουρκικής απομόνωσης καταρρέει διαρκώς κι αυτό επιβεβαιώθηκε και με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Νωρίτερα, το Oruc Reis συνέχιζε να πλέει ανενόχλητο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αγγίζοντας τα 12 ν.μ από τη Ρόδο, έχοντας εδραιώσει σχεδόν την παρουσία του στην περιοχή.

Δείτε ακόμα...