Κ. Μητσοτάκης: Αύριο η συνάντηση με τον Τζ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Έχοντας στις αποσκευές του την κύρωση της επαίσχυντης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που μετατρέπει όλη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και τη βούληση της αστικής τάξης και των κομμάτων της για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο προκειμένου να αποσπάσουν ένα μερίδιο από τη λεία -ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα και ο λαός εμπλέκονται σε τεράστιους κινδύνους-, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ. Η περιβόητη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο, θα γίνει αύριο το μεσημέρι ώρα ΗΠΑ (βράδυ στην Ελλάδα).

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία, εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ), τη συμφωνία δηλαδή που μετατρέπει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε στόχο των αντιποίνων. Μην ξεχνάμε ότι επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στο ρόλο που παίζουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές Βάσεις στην Ελλάδα, ιδίως αυτή της Αλεξανδρούπολης, για την προώθηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην συνοριογραμμή με τη Ρωσία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δεν έκρυψε τις «φιλοδοξίες» της κυβέρνησης να διαδραματίσει η Ελλάδα έναν αυξημένο ρόλο για λογαριασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Είναι μία πολύ σημαντική επίσκεψη σε μια ιδιαίτερα σοβαρή συγκυρία, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και λόγω της συνεισφοράς της στην προώθηση των κοινών αρχών και αξιών», δήλωσε ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

«Η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, τόσο στον  ενεργειακό τομέα, με την έναρξη κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου, όσο και σχετικά με το λιμάνι της πόλης, μέσω του οποίου μεταφέρονται δυνάμεις προς άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, την οποία υπέγραψα τον περασμένο Οκτώβριο και επικυρώθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε να εμφανίσει αυτές τις επικίνδυνες δεσμεύσεις ως ενίσχυση της «αμυντικής θωράκισης» της χώρας, τη στιγμή που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, η χώρα γίνεται μαγνήτης αντιποίνων.

Την Τρίτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές κόμπαζαν ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Φυσικά, αυτό το «άριστο» επίπεδο δεν απέτρεψε, το αντίθετο, ενίσχυσε την τουρκική προκλητικότητα, η οποία απογειώθηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη δημοσιοποιήθηκαν στον αμερικανικό Τύπο πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά έγκριση από το Κογκρέσο για την πώληση εξοπλισμού για F-16 στην Άγκυρα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...