Κ. Μητσοτάκης: Εμφανίζει «δίκαιη» τη φοροεπιδρομή στους μικρούς κρύβοντας τη φοροασυλία των ομίλων!

Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Ένα παραμύθι περί φορολογικής δικαιοσύνης με δράκο τη φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Στον φορολογικό ορίζοντα της κυβέρνησης δεν υπάρχουν οι εφοπλιστές με φοροελαφρύνσεις, ούτε οι τράπεζες με τον αναβαλλόμενο φόρο, ούτε και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν φοροαπαλλαγές στις επενδύσεις τους. Όλοι αυτοί καταβάλλουν μόλις το 5% των εσόδων από φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό και το 95% ο λαός.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός υποστήριξε βαρύγδουπα πως «ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη δίκαια και ισορροπημένα», ότι με «δίκαιο τρόπο» να «διευρύνουμε τη βάση όσων συνεισφέρουν», έχοντας στο στόχαστρο επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους το νομοσχέδιο επιβάλλει τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ τον χρόνο και θα φορολογούνται με βάση αυτό, το έχουν δεν το έχουν, κι αν δεν το έχουν πρώτα θα πληρώσουν την εφορία και έπειτα θα μπορούν να ζητήσουν έλεγχο για να αποδείξουν ότι είναι μεταξύ φτώχειας και απελπισίας…

Τη φορολεηλασία ο Κ. Μητσοτάκης την εμφάνισε σαν «πιο δίκαιη μέθοδο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών» και υποστήριξε ότι είχε μιλήσει για αυτή προεκλογικά όταν μιλούσε για «συσχέτιση της φορολογικής συμμόρφωσης με το τέλος επιτηδεύματος», το οποίο φυσικά δεν καταργεί η κυβέρνηση αλλά το μειώνει κατά 50%.

Υποστήριξε ότι δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο αναφερόμενος σε ορισμένες εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για περιπτώσεις εγκυμοσύνης, στράτευσης, φυσικές καταστροφές κ.ά.

Επιπλέον ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ισχυριστεί ότι η φοροεπιδρομή στους μικρούς θα φέρει οφέλη για όλους, λέγοντας πως «η ισονομία απέναντι τους φόρους μας βοηθάει τελικά να μειώσουμε τους φόρους για όλους», όταν οι φόροι μειώνονται μόνο για τους ομίλους και για τον λαό ούτε καν ανάσες ανακούφισης όπως π.χ. με την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από βασικά είδη και την Ενέργεια.  

Φρόντισε να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματικούς ομίλους πως η κυβέρνησή του έχει το «πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος» αναφερόμενος έμμεσα στις κινητοποιήσεις, αλλά και στο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και νομοσχεδίων που ετοιμάζεται να φέρει. Παράλληλα κάλεσε τα κόμματα που συμφωνούν στρατηγικά με την κυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν το νομοσχέδιο και να μην είναι μια αντιπολίτευση του «όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Για το λαθρεμπόριο καυσίμων παραδέχθηκε ότι «τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα» και ανακοίνωσε πως όσες εταιρείες παρανομούν θα βγαίνουν εκτός του κύκλου εμπορίας για δύο χρόνια, μέτρο που επίσης δεν αναμένεται να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Επίσης αναφέρθηκε και στην αγορά ακινήτων, λέγοντας ότι θα γίνεται μέσω τραπεζών και όχι με ρευστό και ότι δεν θα θεωρείται έγκυρο συμβόλαιο αγοραπωλησίας που αναγράφει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...