Κ. Μητσοτάκης: Επιβεβαίωσε τις μυστικές διαπραγματεύσεις και στο ότι δεν ενημερώνονται στον ίδιο βαθμό τα κόμματα

Μητσοτάκης ΔΕΘ
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ / Πηγή: Eurokinissi

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για τις οποίες δεν ενημερώνεται ο ελληνικός λαός, όπου συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση και σχετίζονται με τα σχέδια συνεκμετάλλευσης με σφραγίδα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» ήταν : «Για τα Ελληνοτουρκικά. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο αυτής της γραπτής κατανόησης – συμφωνίας που είχε γίνει με διαμεσολάβηση της Γερμανίας; Η συμφωνία αυτή παραμένει βάση για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία; Από τι ακριβώς υπαναχώρησε η Τουρκία; Επίσης, τι ακριβώς εννοούσατε όταν στο άρθρο σας μιλούσατε για διαφορές με την Τουρκία; Παραπέμπει σε περισσότερες από μια. Και, τέλος, διευκρινίστε μας παρακαλώ, για αυτήν τη συμφωνία ενημερώσατε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς; Γιατί από το ΚΚΕ τουλάχιστον υπήρξε δημόσια τοποθέτηση ότι τέτοια ενημέρωση δεν έγινε».

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός είπε πως «υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις οι οποίες γίνονται, οι οποίες καλό είναι να μένουνε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος. Αυτό δεν συνιστά μυστική διπλωματία, είναι πάγια πρακτική στη διπλωματία»!

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι δεν είναι ίδιος ο βαθμός ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι «ο βαθμός της ενημέρωσης και ο βαθμός λεπτομέρειας επιτρέψτε μου να πω ότι αφορά τις εμπιστευτικές συζητήσεις τις οποίες κάνω εγώ, ανά πάσα στιγμή με τους πολιτικούς αρχηγούς».

Επιβεβαίωσε δηλαδή, πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους – όπως ο ίδιος είπε – δεν έχουν μεγάλες διαφορές, καθώς μοιράζονται την πολιτική εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στο πλαίσιο των οποίων εξελίσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «είπα αυτά που μπορώ να πω δημόσια». Πρόσθεσε πως η συμφωνία ήταν «για το πλαίσιο όσων είχαν συμφωνηθεί, το οποίο ήταν μια διαδικασία του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να επανέλθουμε σε διερευνητικές συζητήσεις για το ένα αντικείμενο για το οποίο έχουμε να συζητήσουμε σε αυτό το επίπεδο με την Τουρκία, που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...