Κ.Μητσοτάκης: «Έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ»

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η επέκταση για πέντε χρόνια της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και σε συμμετοχή σε επεμβάσεις είτε υπό τον μανδύα του ΝΑΤΟ είτε υπό τον μανδύα της ΕΕ. Αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετεί απόλυτα και η Συμφωνία Στρατηγικής Σχέσης με τη Γαλλία με την αγορά τριών φρεγατών.

Τις σκοπιμότητες αυτές δεν κρύβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου «Athens Democracy Forum» δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία «συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών-μελών του. Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μία ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της ΕΕ να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε περιοχές που το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία».

Αναφέρει πως «συνήψαμε με τον πρόεδρο Μακρόν μία στρατηγική συνεργασία. Υπάρχει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που λέει πως εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη δεχθεί επίθεση τότε το άλλο θα συνδράμει προς βοήθεια. Συμβολίζει τη δέσμευση της Γαλλίας, αλλά και το ενδιαφέρον της για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και προσθέτει ότι «έχω ξεκαθαρίσει πως δεν θα μπούμε σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...