Κ. Μητσοτάκης: “Ευκαιρία για αλλαγές” η πανδημία – Συμβιβασμός με Τουρκία μέσω Χάγης;

Κυριάκος Μητσοτάκης - Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Φώτο Αρχείου / Κυριάκος Μητσοτάκης – Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος /EUROKINISSI

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δ. Παπαχελά, παραχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη.

Στην συνέντευξη, που κυριάρχησε όπως ήταν λογικό η διαχείριση της πανδημίας απ’ τη ΝΔ, η ουσία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτυπώθηκε στο κλείσιμο της συνέντευξης του Πρωθυπουργού, ο οποίος κυνικά ομολόγησε πως «Όταν έχεις μεγάλες κρίσεις οφείλεις να τις εκμεταλλευτείς για να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Και έχω πρόθεση να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα μας».

Εξάλλου, απ’ το 2008 μέχρι και σήμερα, ο λαός μας έχει ακούσει επανειλημμένα τη φράση “να κάνουμε την κρίση ευκαιρία”. Φυσικά, ευκαιρία για να ξεμπερδεύει το μεγάλο κεφάλαιο με τις εργατικές κατακτήσεις, ευκαιρία για όξυνση της κρατικής καταστολής και του περιορισμού βασικών συνδικαλιστικών ελευθεριών, στο όνομα της κρίσης.


Για την Πανδημία

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης
Φώτο αρχείου / Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης / Πηγή: Eurokinissi

Αφού δεν εντόπισε κανένα λάθος της κυβέρνησης, και με κανένα ύφος αυτοκριτικής απέναντι στο λαό ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιάσει μία πραγματικότητα διαφορετική απ’ αυτή που ζει καθημερινά ο λαός.

Μιλώντας για τη διαχείριση της πανδημίας, ουσιαστικά παραδέχτηκε το όργιο της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς με τις πλάτες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «πρέπει να ελέγχουμε καλύτερα τι γίνεται στους χώρους εργασίας». Βέβαια, ο έλεγχος αυτός, όπως ξεκαθάρισε ο Κ. Μητσοτάκης δεν αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά στο αν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας με τα οποία η εργοδοσία γενικεύει παραπέρα την ευελιξία.

Ίδιο το σκηνικό και με τα σχολεία. Αντί, να αναφέρει τι ακριβώς έκανε ( ή μάλλον δεν έκανε) η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα, αρκέστηκε στην τηλεκπαίδευση και τη…μείωση της ύλης.

Με το ίδιο θράσος υποστήριξε ότι «έχουμε προσθέσει πάρα πολλά κρεβάτια Εντατικής και στην Αττική» και στην παρατήρηση ότι δεν έχουν επανδρωθεί, απάντησε ωμά ότι «δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε ή να “γεννήσουμε” πρόσθετους νοσηλευτές, γιατρούς, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους πέραν αυτών που έχουμε».

Αστυνομία -Καταστολή - Ματ στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας 6/12/2020 - Βιντεοσκόπηση - συλλογή στοιχείων από την αστυνομία
Φώτο Αρχείου / Αστυνομία -Καταστολή – Ματ στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας 6/12/2020 – Βιντεοσκόπηση – συλλογή στοιχείων από την αστυνομία / Πηγή: Eurokinissi

Αναρωτιόμαστε πως μπόρεσε να ανακαλύψει, δημιουργήσει ή να “γεννήσει” πρόσθετους αστυνομικούς και πρόσθετα σώματα της αστυνομίας. Με την ίδια ευκολία πιστή στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, τα κατάφερε και με την αγορά των Rafale αλλά και τη συμφωνία για τις φρεγάτες.

Δήλωσε «αισιόδοξος» για την πορεία του εμβολιασμού, «καθώς θα μπαίνουμε πια στην άνοιξη και καθώς η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει και λόγω τουρισμού», όπου λογικά θα δούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα να αναπροσαρμόζονται και πάλι για την ανάγκη της αγοράς…

Ερωτώμενος για τη διόγκωση των κρατικών χρεών – εξαιτίας των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου – είπε πως «όλες οι οικονομίες θα πρέπει να είναι διατεθειμένες για τα επόμενα χρόνια να ζήσουν με αυξημένο επίπεδο χρέους σε σχέση με αυτό το οποίο είχαν».

Ενώ σημείωσε πως «η πανδημία άλλαξε πολλά πράγματα που έκαναν την Ελλάδα σήμερα πιο ελκυστική απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο», παραδεχόμενος τα προνόμια που έχει εξασφαλίσει στους «επενδυτές».


Για τα ελληνοτουρκικά

Το ερευνητικό πλοίο της τουρκικής εταιρίας Πετρελαίου (TP) Oruc Reis, υπό τη συνοδεία της Κορβέτας TCG Karatas (P1212) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Το ερευνητικό πλοίο της τουρκικής εταιρίας Πετρελαίου (TP) Oruc Reis, υπό τη συνοδεία της Κορβέτας TCG Karatas (P1212) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας / Πηγή: Instagram

Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να οφείλονται σε «μια έξαρση της στιγμής», θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν ο Τούρκος Πρόεδρος ακολούθησε μια τέτοια ρητορική, αλλά τελικά επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων υπήρξαν.

Τέτοιες επαφές είναι και οι διερευνητικές, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν προτείνει ημερομηνίες στην Άγκυρα για τον επόμενο γύρο στην Αθήνα και τόνισε ότι μόνο θέμα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Επιβεβαίωσε, βέβαια, και ότι η Τουρκία βάζει κι άλλα θέματα στο παζάρι, όπως γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση νησιών, λέγοντας ότι «και στο παρελθόν αυτά τα θέματα μπαίναν και βγαίναν. Δηλαδή μπορεί να γίνει μια κουβέντα, είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε».

Την ίδια ώρα, καλλιεργώντας κλίμα στο εσωτερικό για οδυνηρές υποχωρήσεις στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, σημείωσε «Αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο, ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του», ενώ επικαλέστηκε τις απαράδεκτες συμφωνίες σκοπιμότητας με Ιταλία και Αίγυπτο που δείχνουν το δρόμο για έναν ακόμη συμβιβασμό.

Ορέστης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...