Κ. Μητσοτάκης: Φτηνές δικαιολογίες για να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης

Πηγή: Eurokinissi

Τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την πλήρη απουσία ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, επιχείρησε για άλλη μια φορά, να συγκαλύψει ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από τη Λάρισα, μετά από σύσκεψη για τις πλημμύρες.  

Προκλητικά, για άλλη μια φορά, ο Κ. Μητσοτάκης αναζήτησε άλλοθι για την έλλειψη υποδομών αλλά και τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, στο «ισχυρότατο καιρικό φαινόμενο, την πρωτοφανή θεομηνία, που πλημμύρισε την τριπλάσια έκταση από εκείνη που πλημμύρισε ο Ιανός», όπως είπε, χωρίς να αναφερθεί όμως, στο γεγονός ότι από το 2020 που εκδηλώθηκε ο Ιανός μέχρι σήμερα, δεν έγινε τίποτα για την αποκατάσταση των καταστροφών, δεν ελήφθη κανένα προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επανάληψής του, όπως και έγινε και μάλιστα η καταστροφή είναι μεγαλύτερη. 

Ο πρωθυπουργός σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, σημείωσε ότι για τις επόμενες μέρες, προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η διάσωση των πολιτών κι ενώ οι πληγέντες τέσσερις νομοί της Θεσσαλίας, με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στα πλημμυρισμένα χωριά τους, κλείνουν τέταρτο 24ωρο, χωρίς βοήθεια, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, ρούχα και τροφή. 

Δεν παρέλειψε να μετακυλίσει τις ευθύνες στους ίδιους τους κατοίκους που ήδη ζουν ένα δράμα, λέγοντας ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση τις επόμενες ώρες, και ν’ ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, κυρίως οι κάτοικοι της Λάρισας καθώς στον Πηνειό κατεβαίνουν ακόμα νερά και απειλούν την πόλη και τα προάστιά της. 

Για να κάμψει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που έχουν προκαλέσει οι εικόνες καταστροφής και διάλυσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν – όπου είναι εφικτό – οι καταγραφές των καταστροφών για να αρχίσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Δήλωσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει χρήματα από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εκδώσει «δάνειο με ευνοϊκούς όρους» για την αποκατάσταση των καταστροφών. Βέβαια, αυτό που δεν λέει ο πρωθυπουργός είναι πως αυτά τα λεφτά είναι έτσι κι αλλιώς χρήματα που έχουν πληρώσει οι λαοί στην ΕΕ, το ύψος των αποζημιώσεων είναι ψίχουλα μπροστά στις καταστροφές ενώ ακόμα και η καταβολή τους είναι προβληματική, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εύβοια, όπου εδώ και 2 χρόνια, οι πληγέντες ακόμα δεν έχουν πάρει το σύνολο των αποζημιώσεών τους. 

Οσον αφορά τα «δάνεια με τους ευνοϊκούς όρους», επίσης ο πρωθυπουργός δεν λέει, ότι αυτά θα αποτελέσουν νέα θηλιά στον ελληνικό λαό, έως ότου αποπληρωθούν ενώ αποκρύπτει ότι τελικά, όλη αυτή η διαδικασία είναι μέρος της πολιτικής της ΕΕ που προτιμά να πληρώνει αποζημιώσεις μετά τις καταστροφές παρά να χρηματοδοτεί τα απαραίτητα έργα πριν τις καταστροφές, (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά) επειδή έχουν μεγαλύτερο κόστος και δεν βγάζουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τέλος, και σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι της καθολικής καταστροφής και της οργής που έχει προκαλέσει στον λαό και τους εργαζόμενους, κάλεσε «να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση, σε αυτή την πολύ μεγάλη αναποδιά, για να ξαναφτιάξουμε όσα η φύση με τόσο πρωτοφανή μανία κατέστρεψε».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...