Κ. Μητσοτάκης: Η Αλεξανδρούπολη είσοδος των στρατευμάτων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Την Αλεξανδρούπολη ως είσοδο των στρατευμάτων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Αν. Ευρώπη, διαφημίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post». Κάνει, επίσης, λόγο για επίλυση διαφορών και όχι μιας διαφοράς μέσω διαλόγου με την Τουρκία, ενώ για την Κίνα δηλώνει πως «είναι και στρατηγικοί ανταγωνιστές». 

Αναφερόμενος την επιθετική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ και τις νέες βάσεις στην Ελλάδα αναφέρει ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συμφωνία. Υπογράψαμε μια πενταετή συμφωνία, η οποία θα ανανεωθεί αυτόματα, εκτός εάν ένα από τα δύο μέρη αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Ανοίγει νέες [βάσεις] για τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».

Σε ερώτηση για αν «ανησυχείτε ότι η οικονομική παρουσία της Κίνας θα μετατραπεί σε πολιτική και στρατιωτική παρουσία» ο Κ. Μητσοτάκης απαντάει πως «απολύτως όχι. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Κίνα, αλλά είναι και στρατηγικοί ανταγωνιστές». Για την αύξηση της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά κατά 67% και για τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ απαντά ότι «δεν λάβαμε ποτέ κανένα παράπονο από τις ΗΠΑ για τον απλούστατο λόγο ότι η συμφωνία για την αύξηση του μεριδίου τους ήταν γραμμένη στο αρχικό συμβόλαιο. Η πώληση του λιμανιού του Πειραιά έγινε σε μια άλλη εποχή που ελάχιστες χώρες ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.»

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά δηλώνει ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία — κυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε και να λύσουμε τις διαφορές μας». Δείχνοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα διάλογο που θα οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Δείτε ακόμα...