Κ. Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός με κριτήριο τις αντοχές των επιχειρηματικών ομίλων

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό Sfera 102,2. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι αντοχές των επιχειρηματικών ομίλων, και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων, είναι το κριτήριο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, όπως ευθέως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό SFERA. 

«Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μεταφέροντας την πρόβλεψη του νόμου Βρούτση- Αχτιόγλου για καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, και με κριτήρια τις αντοχές και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Επί τη ουσίας ο Κ. Μητσοτάκης ήθελε να καθησυχάσει τους κεφαλαιοκράτες για το ύψος των μισθών θυμίζοντας τα ψίχουλα των 2 ευρώ την ημέρα λέγοντας πως «αυξήσαμε τον βασικό μισθό 63 ευρώ συνολικά ενώ από την 1η Μαϊου θα υπάρξει νέα αύξηση» που, όπως άφησε να εννοηθεί, θα είναι επίσης ψίχουλα. 

Για τα ελληνοτουρκικά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο, καλλιέργησε κι πάλι κλίμα εφησυχασμού υποστηρίζοντας ότι το όλο θέμα είναι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση λέγοντας «η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι». Επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο και μίλησε ξανά για διαφορές και όχι για μια διαφορά δηλώνοντας ότι «θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε». 

Για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα επανέλαβε ότι θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή ανάλογα με την κατανάλωση. Είπε ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση». Παραδέχτηκε ωστόσο έμμεσα ότι τα ημίμετρα της κυβέρνηση προκαλούν δυσαρέσκεια με ζητούμενο να είναι μικρότερη από πριν. Ανέφερε «φαντάζομαι θα ακούτε το τελευταίο διάστημα λιγότερα παράπονα από το προηγούμενο διάστημα». 

Δείτε ακόμα...