Κ. Μητσοτάκης – Ν. Δένδιας: Την Τρίτη στη Λιβύη στη ρότα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Φωτο αρχείου/ Πηγή: Eurokinissi

Στη Λιβύη μεταβαίνει την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, για συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Πρόκειται για συναντήσεις στη ρότα των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα «εντάσσονται» στη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των αστικών τάξεων της περιοχής και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους.

Στην χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε πως σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεων, με μια σημαντική – όπως τη χαρακτήρισε – χώρα της περιοχής. Απέφυγε να απαντήσει αν θα τεθεί και θέμα ακύρωσης του Τουρκολιβυκού μνημονίου διαμοιρασμού θαλασσίων ζωνών Άγκυρας – Τρίπολης, που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε μόνο ότι η πολιτική της κυβέρνησης «δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου στη χτεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών επανέλαβε ότι το εν λόγω μνημόνιο είναι ανυπόστατο, άκυρο και δεν παράγει αποτέλεσμα για καμία τρίτη χώρα. Διαβεβαιώσεις που είναι άσχετες από τις επιδιώξεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, επιδιώξεις στις οποίες συμμετέχει και ελληνική αστική τάξη.

Πολεμικό Ναυτικό - Ευρωπαϊκή Ένωση - Λιβύη - Αλλαγή Διοικητού εν πλω επιχείρησης IRINI στο ελικοδρόμιο της Φρεγάτας Αιγαίο στον Τάραντα Ιταλίας 1/4/2021
Αλλαγή Διοικητού εν πλω επιχείρησης IRINI στο ελικοδρόμιο της Φρεγάτας Αιγαίο στον Τάραντα Ιταλίας 1/4/2021 / Πηγή: Eurokinissi

Επιχείρηση IRINI: Ναυαρχίδα η Φρεγάτα Αιγαίο ως χθες

Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις 31/3 ναυαρχίδα («πλοίο διοίκησης») στην αεροναυτική δύναμη που επιχειρεί στα ανοιχτά της Λιβύης και στην Κεντρική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχειρήσεως της ΕΕ «IRINI» ήταν η φρεγάτα «Αιγαίον». Η Ευρωενωσιακή επιχείρηση IRINI, επισήμως, αφορά στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη. Ο εν πλω διοικητής (COM FHQ) της επιχείρησης μέχρι χθες ήταν ο Έλληνας αρχιπλοίαρχος ΠΝ, Θεόδωρος Μικρόπουλος. Τα ηνία ανέλαβε το ιταλικό ΠΝ, ωστόσο άλλος Έλληνας αρχιπλοίαρχος ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη της επιχείρησης, στο αρχηγείο της στη Ρώμη. Ταυτόχρονα το Εν Πλω Επιτελείο της Επιχείρησης (FHQ), μεταξύ άλλων στελεχώνεται και από 14 Έλληνες επιτελείς.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει επιπλέον την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη (είχε ανασταλεί τον Ιούλη του 2014), ενώ μεταβαίνει ήδη στη χώρα ο Έλληνας επιτετραμμένος με κλιμάκιο για να προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Πολεμικό Ναυτικό - Ευρωπαϊκή Ένωση - Λιβύη - Αλλαγή Διοικητού εν πλω επιχείρησης IRINI στο ελικοδρόμιο της Φρεγάτας Αιγαίο στον Τάραντα Ιταλίας 1/4/2021
Αλλαγή Διοικητού εν πλω επιχείρησης IRINI στο ελικοδρόμιο της Φρεγάτας Αιγαίο στον Τάραντα Ιταλίας 1/4/2021 / Πηγή: Eurokinissi

Ο Ν. Δένδιας στη Σερβία

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τη Δευτέρα μια μέρα πριν το ταξίδι στην Λιβύη, μεταβαίνει στην Σερβία για επαφές με πολιτικούς αξιωματούχους της χώρας. Θέματα, όπως η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, η επιβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την «ευρωενωσιακή προοπτική» της Σερβίας και ολόκληρης της Δυτικοβαλκανικής.

Παράλληλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών των τριών χωρών.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...