Κ. Μητσοτάκης: Προκαλεί τους πυρόπληκτους διαπιστώνοντας ότι οι ζημιές στην Αν. Αττική είναι «πολύ περιορισμένες»

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στον «τόπο του εγκλήματος» εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προκαλώντας με όσα είπε τους πυρόπληκτους κατοίκους της Αν. Αττικής που είδαν τις περιουσίες και το δάσος να γίνονται στάχτη για πολλοστή φορά εξαιτίας της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Αφού έκανε «αυτοψία» στις εκτάσεις που κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιστράτευσε τις συνηθισμένες δικαιολογίες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, μιλώντας για «πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες, διότι οι άνεμοι ήταν όντως ακραίοι». Φυσικά, αυτό δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί η Αν. Αττική, μια περιοχή κοντά στο κέντρο της Αθήνας καίγεται ξανά και ξανά…

Το είπα και χθες το επαναλαμβάνω και σήμερα ότι «Αυτό το οποίο κρατώ ως μία θετική εξέλιξη είναι το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων», είπε, επιμένοντας να δημιουργεί μια «μαγική εικόνα» επιτυχίας του κρατικού μηχανισμού. Την ίδια ώρα βέβαια, κάθε σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποδεικνύεται «σχέδιο επί χάρτου», αφού υπονομεύεται από την απουσία και των παραμικρών παρεμβάσεων προστασίας των δασών, την διάλυση των δασικών  υπηρεσιών, την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη των πυροσβεστικών υπηρεσιών, γιατί κάθε φορά η οικονομία «αντέχει» μόνο για την ενίσχυση του κεφαλαίου με ζεστό χρήμα και όχι για την προστασία του λαού.

Κοροϊδεύοντας σχεδόν «κατάμουτρα» τους ανθρώπους που είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη, έσπευσε να δηλώσει ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά «είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου», γεγονός που δεν προοιωνίζει κάτι θετικό ως προς τις αποζημιώσεις για τις οποίες έδωσε τις συνηθισμένες διαβεβαιώσεις ότι θα δοθούν «το συντομότερο δυνατόν», αν και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει το αντίθετο. 

Προϊδεάζοντας για τα χειρότερα, δήλωσε ότι «είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», αν και η κυβέρνηση αρνείται έστω και τώρα να πάρει κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα χθες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...