Κ. Μητσοτάκης: Στις ΗΠΑ για βάθεμα της εμπλοκής και μπίζνες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων που σηματοδοτούν το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στα αμερικανικά σχέδια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, στην ομιλία και τις επαφές με «επενδυτές», «think tank» κ.ο.κ. «θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για όλες τις δυτικές δημοκρατίες» και στην τουρκική επιθετικότητα, ενώ «θα αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού».

Ο πρωθυπουργός επίσης θα συναντήσει επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, όπου εκπρόσωποι hedge funds, τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου πραγματοποιεί σειρά διμερών και πολυμερών επαφών, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και σε συναντήσεις του πρωθυπουργού.

«Θα έχω πάνω από 30 επαφές εγώ, και αν λάβετε υπόψη σας και έναν μεγάλο αριθμό επαφών που θα έχει και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έρχεται αύριο στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι συνολικά θα έχουμε πάνω από 40-45 συναντήσεις. Νομίζω ότι είναι μία λαμπρή ευκαιρία να εμβαθύνουμε σχέσεις που ήδη έχουμε, αλλά επίσης να εξηγήσουμε σε όλους τους συνομιλητές μας τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, βέβαια, να προωθήσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου», εξήγησε ο κ. Δένδιας σχετικά με το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει η ελληνική αποστολή.

Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, και της Αρμενίας, Ararat Mizoyan, και διμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Μάλιστα, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της ενεργειακής κρίσης για τη προώθηση αναθεωρητικών διεκδικήσεων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας. Μας ανέλυσε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, και είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε από κοινού τη σταθερή θέση μας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα μας βρίσκει αντίθετους».

Τέλος, κατά τη διάρκεια της τριμερής συνάντησης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Κύπριο και τον Αρμένιο ομόλογο του την έξαρση τουρκικής ρητορικής, τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και τον πρόσφατο βομβαρδισμό αρμενικού εδάφους από το Αζερμπαϊτζάν και τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...