Κ. Μητσοτάκης: Σύντομα στη Βουλή η νέα τροποποίηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA)

Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις
Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις / Πηγή: Eurokinissi

Σύντομα στη Βουλή, θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ τη νέα τροποποίηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA), όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνάντησής που είχε χθες, με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στο Μόναχο, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην νέα τροποποίηση της MDCA, ως ένδειξη των «άριστων ελληνοαμερικανικών σχέσεων». Σύμφωνα, μάλιστα, με διπλωματικές πηγές, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της MDCA, βάζοντας την χώρα ακόμη πιο βαθιά στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, η πλευρά των ΗΠΑ συμμερίζεται την εντύπωση πως η Αθήνα έχει πλέον αυξημένη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως, όπως ελέχθη, στον τομέα της ενέργειας.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, κι ενώ ορίστηκε η ημερομηνία για τις νέες διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Κάμαλα Χάρις για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής σε ό,τι αφορά τις τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το ραντεβού Μητσοτάκη – Χάρις επιβεβαίωσε εκ νέου το αμερικανικό ενδιαφέρον για μπίζνες στην χώρα μας, ιδίως στον τομέα των υποδομών και εν προκειμένω για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...