Κ. Μητσοτάκης: Τηλέφωνο στις ΗΠΑ… πριν το ταξίδι στη Ρωσία

Μητσοτάκης τηλεφωνική επικοινωνία
Πηγή: Eurokinissi

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αν. Μπλίνκεν τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρ. Μενέντεζ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, συζήτησαν «την κατάσταση στην περιοχή καθώς και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», αναφέρεται, εξάλλου, από πλευράς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν και Μητσοτάκης «εξέτασαν την δύναμη της διμερούς σχέσης» και «τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης για την προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας». Επίσης, αναφέρουν ότι συζήτησαν «τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας». Τέλος, ότι συζήτησαν και «τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ο Άντονι Μπλίνκεν, έγραψε στο Τwitter: «Συνομίλησα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Δεσμευόμαστε μαζί να υποστηρίζουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ».

Την Τετάρτη στη Ρωσία ο Πρωθυπουργός

Στη Ρωσία θα βρεθεί την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προγραμματίζεται να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας.

«Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με την κόντρα ΝΑΤΟ – Ρωσίας να χτυπά «κόκκινο» και την Αλεξανδρούπολη να εξελίσσεται σε έναν από τους βασικότερους κόμβους διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Δείτε ακόμα...