Κάιρο: Συνάντηση είχαν Σίσι και Μενέντεζ

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε χθες στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να εντάξουν στενότερα την Αίγυπτο στους σχεδιασμούς τους στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα να βάλουν προσκόμματα στη ρωσική επιρροή στη χώρα, που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την επίσκεψη Σίσι στη Μόσχα το 2018 και την υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας το 2020.

Σε δηλώσεις του ο Μενέντεζ χαρακτήρισε την Αίγυπτο «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο και βασικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή» και χαιρέτισε τον ρόλο του Καΐρου στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», αλλά και στην «προώθηση της ελευθερίας των πεποιθήσεων και των διαφορετικών πολιτισμών».

Ο Μενέντεζ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις τους με την Αίγυπτο, επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, η Αίγυπτος είναι η χώρα που από το 1946 και μετά έχει λάβει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ (79,9 δισ. δολάρια), μετά το Ισραήλ (132 δισ.) και το Αφγανιστάν (111 δισ.)

Από την πλευρά του, ο Αλ Σίσι επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, εν μέσω των «κλιμακούμενων προκλήσεων στην περιοχή».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...