Κάιρο: Συνάντηση Σίσι – Χάφταρ – Σάλεχ

Φατάχ Σίσι - Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi
Φώτο Αρχείου / Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah Al-Sisi / Πηγή: Eurokinissi

Συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, του προέδρου της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, και του Λίβυου στρατηγού Χ. Χάφταρ, αρχηγού του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού», που αντιμάχεται την κυβέρνηση του Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη (την οποία στηρίζει η Τουρκία). Στο επίκεντρο τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στα πεδία διπλωματικών διαβουλεύσεων και συγκρούσεων της Λιβύης, που υποδηλώνουν το εντεινόμενο παζάρι, μέρος ευρύτερων διευθετήσεων στην περιοχή.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος φαίνεται να επιβεβαίωσε τη σταθερή στάση της Αιγύπτου υπέρ «πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης», τάχα «μακριά από ξένες παρεμβάσεις». Καλωσόρισε επίσης «τυχόν θετικά βήματα που οδηγούν στην ειρήνη και στην ανάπτυξη». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, Μπάσαμ Ράντι, χαιρέτισε τα αποτελέσματα των πρόσφατων διεθνών και περιφερειακών διαβουλεύσεων που επιχειρείται να οδηγήσουν σε μια δεύτερη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη στις 5 Οκτώβρη.

Τα ευχολόγια περί ειρήνης επαναλαμβάνονται από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν σε διαφορετικές συμμαχίες με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων και των μονοπωλίων τους για την Ενέργεια, τους αγωγούς μεταφοράς της, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής θα συνεχίζει να κρατάει αναμμένο το «φιτίλι» της αντιπαράθεσης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...