Καιρός: Συνθήκες ακραίου καύσωνα από Δευτέρα – Οι εργοδότες συστήνουν καπέλα και δροσερό νερό (!)

Ηλεκτροσυγκόλληση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση του Περάματος
Φώτο Αρχείου / Ηλεκτροσυγκόλληση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση του Περάματος / Πηγή: EUROKINISSI

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/«meteo.gr» αναφέρει, για τον καιρό, πως από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη «θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα». Την ίδια στιγμή οι εργοδότες συστήνουν προκλητικά σε πολλούς χώρους εργασίας δροσερό νερό και καπέλα!

Όμως, εξίσου «ακραία» είναι η ανυπαρξία μέτρων προστασίας, αφού η συνταγή είναι ίδια με την πανδημία: Η αντιμετώπιση του καύσωνα επαφίεται από την κυβέρνηση στην «ατομική ευθύνη». Όλα τα άλλα, και κυρίως τα ενδεδειγμένα μέτρα που έχουν προτείνει τα συνδικάτα λογίζονται ως «κόστος» για το αστικό κράτος και τους εργοδότες που αυτό υπηρετεί.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας περιορίζεται σε συστάσεις και σε ευχολόγια, συστήνοντας στις επιχειρήσεις τη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), μόνο όμως «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο».Και βέβαια, οι εργασιακοί χώροι δεν θα είναι καμίνι μόνο τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής.

Κενές περιεχομένου είναι και οι αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων για χώρους στέγασης και κλιματιζόμενες αίθουσες, με δεδομένο το σμπαράλιασμα των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών της τοπικής διοίκησης. Ενώ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία, που επιτάσσουν τη μείωση του συγχρωτισμού, περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις θέσεις που υπάρχουν για την φιλοξενία αστέγων και ευπαθών ομάδων.

Εργάτες -Μπετόν - Εργαζόμενοι- Γυναίκα
Πηγή: Pexels

Συγκεκριμένα μέτρα διεκδικούν τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα εδώ και μέρες βρίσκονται σε θέση μάχης για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων. Δεκάδες σωματεία έχουν παρέμβει, καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν συγκεκριμένα μέτρα. 

Από την πρώτη στιγμή που ο υδράργυρος άρχισε να «σκαρφαλώνει», το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στα συνδικάτα να είναι σε διαρκή κινητοποίηση, καταθέτοντας μια σειρά από αιτήματα, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα. 

Το ΠΑΜΕ απαιτεί: 

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων».

Δεν είναι μέτρα τα καπέλα και ένα μπουκάλι νερό

Εναερίτης εργάτης σε επισκευή του δικτύου ηλεκτροδότησης
Φώτο Αρχείου / Εναερίτης εργάτης σε επισκευή του δικτύου ηλεκτροδότησης / Πηγή: Eurokinissi

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας υπογραμμίζει πως «η εμπειρία μας και από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες είναι ότι η εργοδοσία, βάζοντας πάνω απ’ όλα την κερδοφορία της πιέζει για δουλειά τους εργαζόμενους μέχρι τελικής πτώσεως, ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα», ενώ προσθέτει: «Ειδικά οι συνάδελφοι που εργάζονται στο πεδίο, στα διυλιστήρια, στην ηλεκτροπαραγωγή, στα χαντάκια στο δίκτυο ρεύματος και φυσικού αερίου, στα εναέρια, στην καταμέτρηση – αποκοπή, στις σκαλωσιές και βρίσκονται εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύση το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκάλι νερό που συχνά πυκνά λέει η εργοδοσία ότι αρκούν». 

Τηλεργασία χωρίς κλιματιστικό

Παράλληλα με όλα τα άλλα ενδεδειγμένα μέτρα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής θέτει το θέμα των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι χωρίς να έχουν κλιματιστικό.

Δείτε ακόμα...