Καλιφόρνια: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε κομητείες εξαιτίας των πυρκαγιών

Πέντε κομητείες που πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, βρίσκονται απο χτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από σχετική ανακοίνωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ.

Στις κομητείες αυτές, συμπεριλαμβάνονται το Φρέσνο, η Μαντέρα, η Μαριπόζα, το Σαν Μπερναντίνο, αλλά και Σαν Ντιέγκο, όπως ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη αργά χθες το βράδυ (https://bit.ly/2DB1u1D).

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη μεγάλη δασική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής και γρήγορα κατέκαψε έκταση 182.100 στρεμμάτων, ενώ η κατάσταση επέβαλε την απομάκρυνση κατοίκων από τις εστίες τους, αλλά και το κλείσιμο δρόμων στην περιοχή του Φρέσνο που βρίσκεται στα κεντρικά της Καλιφόρνιας.

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 3.000 κατασκευές έχουν καταστραφεί κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη την πολιτεία.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αεροπορικά μέσα σε πιο ασφαλείς περιοχές στη διάρκεια της νύχτας, καθώς μια δασική φωτιά απέκοψε το μοναδικό δρόμο στον Ταμιευτήρα Μάμουθ Πουλ στην Καλιφόρνια, που αποτελεί δημοφιλή περιοχή αναψυχής, στο Εθνικό Δάσος Σιέρα της Καλιφόρνιας.

Η Καλιφόρνια πλήττεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από τις φωτιές οι οποίες έχουν κατακάψει τεράστιες δασικές και φυσικού πλούτου εκτάσεις. Η φύση απο μόνη της όσο και αν ‘βοηθά’, δεν είναι η βασική αιτία αυτής της φυσικής και ανθρώπινης καταστροφής. Δείχνει και μάλιστα σε ένα απο τα κορυφαία καπιταλιστικά κράτη, τι σημαίνει η εμπορευματοποίηση της γης, των ανθρώπινων αναγκών. Κόστος – κέρδος, ο καπιταλισμός που ‘φείδεται’ σε μέτρα προστασίας, είναι το φονικό χέρι, και όχι η θερμοκρασία-ξηρασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...