Καμία απάντηση από την κυβέρνηση σε ερώτηση για τα προβλήματα των κατοίκων περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό»

Καμία ελπίδα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο «Ιανός» στα χωριά τους δεν θα πρέπει -δυστυχώς- να έχουν οι κάτοικοι κοινοτήτων της Καρδίτσας και των Αγράφων, όπως προέκυψε από την (μη) απάντηση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.

Στην πρωτολογία του ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Κοινότητα Αμπελικού, όπου κατέρρευσε ολοκληρωτικά η γέφυρα που συνδέει την κοινότητα με την Καρδίτσα, αλλά και στο ρέμα που περνάει δίπλα από σπίτια στο Καλλιθήρο και το Ρούσο και δεν έχει ακόμα καθαριστεί. Επίσης αναφέρθηκε στα αγραφιώτικα χωριά Αμάραντος, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Παλαιοζωγλόπι Ραχούλας, όπου καταστράφηκαν οι υδρομαστεύσεις και για αρκετό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την έλλειψη νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ επιπλέον πέρυσι είχαν αποκλειστεί για αρκετές μέρες λόγω των κατολισθήσεων που κατέστρεψαν σε πολλά σημεία τον μοναδικό δρόμο επικοινωνίας τους με την Καρδίτσα, αλλά και το εσωτερικό δίκτυο των χωριών. Επίσης αναφέρθηκε στους κατοίκους της Νεράιδας που είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβαση προς το γειτονικό χωριό Καροπλέσι λόγω της κατάρρευσης των πεζογεφυρών Σωτήρα και Τσιροπλάκι, καθώς και της μη ολοκλήρωσης της κατασκευής της γέφυρας στη θέση Ρογκάκια που έχει καταστραφεί από προηγούμενη πλημμύρα και που εκκρεμεί δώδεκα χρόνια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στο οδικό δίκτυο, τις γέφυρες, τις πεζογέφυρες, συνολική αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου σε όλο το οδικό δίκτυο και ένταξη στο συνολικό σχέδιο άμεσα και των τμημάτων των δρόμων που δεν περιλαμβάνονται στην εργολαβία.

Επίσης αποκατάσταση των υδρομαστεύσεων στα αγραφιώτικα χωριά και παράλληλα κατασκευή σύγχρονων υποδομών ύδρευσης και τέλος τον καθαρισμό των ρεμάτων, άμεση και οριστική αποκατάσταση των κατολισθήσεων εντός των οικισμών και όλων των άλλων αναγκαίων συγγενών έργων, προκειμένου να μην ξαναπλημμυρίσουν τα χωριά και κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες.

Γενικότητες, αλλά καμία απάντηση από την κυβέρνηση

Από τη πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, στις συγκεκριμένες αναφορές του βουλευτή του ΚΚΕ, απάντησε με γενικότητες για το «έργο της κυβέρνησης» και απαρίθμησε τα «εκατομμύρια» που έχει διαθέσει η κυβέρνηση για την «αποζημίωση των πληγέντων», την «αποκατάσταση των ζημιών» και τα «αντιπλημμυρικά έργα». Ωστόσο δεν έδωσε ούτε μία απάντηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο για τα συγκεκριμένα προβλήματα που ανέδειξε με την Ερώτησή του το ΚΚΕ.

Έργα για το κεφάλαιο, αλλά όχι για τον λαό

Το γεγονός ότι η τοποθέτηση του υπουργού ήταν μία σειρά γενικότητες ανέδειξε στη δευτερολογία του και ο Γ. Λαμπούλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι από αυτό αναδεικνύεται το γεγονός ότι υπάρχει απουσία κεντρικού σχεδιασμού, αλλά και η ελλιπής χρηματοδότηση, καθώς το σημερινό αστικό κράτος χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά όχι τα έργα προστασίας του λαού, καθώς δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των Αγράφων, όπου η κυβέρνηση έφτιαξε άμεσα δρόμο για τις εταιρείες που εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες, αλλά όχι για τους κατοίκους που ακόμη περιμένουν να αποκατασταθεί ο δρόμος που καταστράφηκε πριν από ένα και πλέον χρόνο από τον «Ιανό»..

.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...