Καμιά συμμετοχή και εμπλοκή στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Αποστολή πολεμικού υλικού στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας την οποία συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το αεροδρόμιο "ελευθέριος Βενιζέλος, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Φώτο Αρχείου / Αποστολή πολεμικού υλικού στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας την οποία συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το αεροδρόμιο “ελευθέριος Βενιζέλος, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Πηγή: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Με τον Θόδωρο Γουλή, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας συζήτησε ο Ριζοσπάστης, σχετικά με τη δράση του ΚΚΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας για το δισέλιδο των Ενστόλων.

Ο Θ. Γουλής διετέλεσε Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής της Οργάνωσης της ΚΝΕ στην Ιταλία. Τέλειωσε την Ιατρική και στην Ελλάδα ήταν Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου και Νήσων την περίοδο από τον Δεκέμβρη 2000 μέχρι τον Μάη του 2007 και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο από τον Δεκέμβρη του 2000 μέχρι και τον Μάη του 2013. Η συζήτηση έχει ως εξής:

— Κύριε Γουλή, στη διάρκεια της χούντας βρεθήκατε για σπουδές στην Ιταλία. Ποια ήταν η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ιδιαίτερα για τις Ενοπλες Δυνάμεις τότε;

— Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ανέπτυξαν μεγάλη δράση ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την τότε ΕΟΚ. Πάλευαν επίσης και για τα προβλήματα των Ελλήνων φοιτητών που σπούδαζαν στις χώρες αυτές.

Είχαν ουσιαστική συμβολή στην αλληλεγγύη, στους αγώνες στην Ελλάδα στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, συνεχίσαμε την πάλη για τις συνθήκες σπουδών και διαβίωσης των Ελλήνων φοιτητών.

Από το 1970 μέχρι το 1975 οι Ελληνες φοιτητές στην Ιταλία έφτασαν τις δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000), διασκορπισμένοι σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας που είχαν πανεπιστήμια. Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ είχαν εκατοντάδες μέλη.

Πάντα συζητάγαμε και προετοιμάζαμε τους νέους ώστε να κατανοούν τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατασταλτική τους λειτουργία. Κάναμε προσπάθεια και από το εξωτερικό ακόμα και τίμιοι αξιωματικοί να στραφούν ενάντια στη χούντα και να αγωνιστούν για την ανατροπή της δικτατορίας. Θυμάμαι μάλιστα το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον Ιούνη του 1974 τυπωμένο σε ρυζόχαρτο, που το στείλαμε στην Ελλάδα και απευθυνόταν στους τίμιους αξιωματικούς. Στο κάλεσμα αυτό το ΚΚΕ θεώρησε χρέος του να απευθυνθεί στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή που ο λαός μας στέναζε κάτω από το καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών και τα μονοπώλια θησαύριζαν. Το ΚΚΕ γνώριζε πως ένας σημαντικός αριθμός φαντάρων, σμηνιτών, ναυτών και αξιωματικών μισούσαν τη χούντα. Το ΚΚΕ κάλεσε τα στρατευμένα παιδιά, μαζί με τους πατριώτες αξιωματικούς, να σταθούν στο πλάι του λαού ενάντια στη χούντα, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

— Σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας – ΝΑΤΟ, τι λέτε για τους αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

— Μαζί με τον λαό να παλέψουν για να μη συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές. Εξάλλου αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διαφύλαξη των συνόρων και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Βέβαια, τα αστικά κόμματα έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι δεν διστάζουν να καταπατούν κανόνες και νόμους που τα ίδια έχουν καθορίσει στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης. Ετσι και τώρα η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχει εμπλέξει τη χώρα μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν διστάζουν για τίποτε.

Εχει ήδη στείλει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό, φορτηγά του ελληνικού Στρατού βρίσκονται στην Πολωνία για μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και τελευταία ανακοινώθηκε από τον Γερμανό καγκελάριο ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία.

Παράλληλα χρησιμοποιεί τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα για την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Είναι λοιπόν καθήκον, ακόμη και αυτών που έχουν μια άποψη, εμπνεόμενοι από έναν λαϊκό πατριωτισμό, όλων αυτών των αξιωματικών, υπαξιωματικών καθώς και στρατιωτών, να παλέψουν ώστε να μη συμμετάσχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν θύματα για την αναβάθμιση των κερδών της ελληνικής αστικής τάξης και των συμμάχων της σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ.

Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία πρέπει να αντιταχθούν με κάθε τρόπο στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ουκρανία και σε κάθε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει και πολιτική καταδίκη των αστικών κομμάτων και πολιτική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

— Προβάλλεται το επιχείρημα ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο μαζί με το ΝΑΤΟ εξασφαλίζει και ισχυροποιεί την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία…

— Είναι ένα «επιχείρημα» που διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα: Η επίθεση της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησής της ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αυξάνεται. Δεν τη σταμάτησε ούτε η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία ούτε η πλήρης σύμπλευση με το ΝΑΤΟ ούτε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, για την οποία θριαμβολόγησε η κυβέρνηση.

Επιπλέον, η μετατροπή της Ελλάδας, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, έχει καταστήσει τη χώρα μας στόχο αντιποίνων από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο σωστός δρόμος για τον λαό μας είναι να αντιταχθεί και στα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, να απαιτήσει καμιά συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...