Καναδάς: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες εκατοντάδες χιλιάδες οι ξεσπιτωμένοι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν μεγάλες περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, πολλών χιλιάδων ζώων σε φάρμες και πτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σημαντικές υλικές ζημιές σε οδικά δίκτυα, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροδότηση και μεταφορές.

Εγκλωβισμένοι παραμένουν 18.000 άνθρωποι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίσης αγνοείται η τύχη αδιευκρίνιστου αριθμού ατόμων και οι τοπικές αρχές εκτιμούσαν ότι το πιθανότερο είναι να αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών.

Οι λασποπλημμύρες και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν την αναστολή λειτουργίας μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου στο Βανκούβερ και τον περιορισμό της πρόσβασης στο λιμάνι του – που είναι το μεγαλύτερο της χώρας – ενώ αποκλείστηκαν ολόκληρες πόλεις στη Βρετανική Κολομβία.

Κάτοικοι στο Μέριτ, που ήταν αποκλεισμένο για σχεδόν 4 ημέρες, είπαν στο CTV σήμερα ότι η στάθμη των υδάτων αρχίζει να πέφτει σήμερα και μια γέφυρα στην πόλη άνοιξε ξανά.

Στην πόλη Άμποτσφορντ, ανατολικά του Βανκούβερ, υπάρχουν φόβοι ότι τα νερά θα κατακλύσουν εκ νέου το αντλιοστάσιο, με αποτέλεσμα την εκκένωση 160.000 κατοίκων. Ο δήμαρχος Χένρι Μπράουν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην κατάσταση του αντλιοστασίου και τα νερά υποχωρούν “σε έναν σχετικά καλό ρυθμό” σε ορισμένα τμήματα.

Δείτε ακόμα...