Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις είπε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

EUROKINISSI

«Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις όταν υπάρχει λόγος» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης που διορίστηκε νέος διοικητής της ΕΥΠ επιβεβαιώνοντας ότι με βάση το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο οι πάντες μπορούν να τεθούν υπό παρακολούθηση.

Ο διορισμός του Θεμιστοκλή Δεμίρη εγκρίθηκε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ. Το ΚΚΕ καταψήφισε όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και σε αυτή τη κοινοβουλευτική διαδικασία το ΚΚΕ έθεσε το θέμα του θεσμικού πλαισίου και ζήτησε εκ νέου σήμερα να συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθούν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και οι συνακροάσεις-υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022.

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «το πιο σημαντικό είναι, πέρα από τις προσπάθειες που θα κάνουμε, όπως κάνουμε πάντα, για να χυθεί άπλετο φως, όσο είναι δυνατόν, είναι να αναδειχθεί το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά καταργεί οποιοδήποτε απόρρητο και οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα».

Εκτός του κάδρου της αντιπαράθεσης αφήνουν τα άλλα κόμμα το θεσμικό πλαίσιο μιας και φέρουν ευθύνες για την διαμόρφωσή του.

Προσχηματική χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική διαδικασία διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την λήξη της συνεδρίασης. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία πέταξε για μια ακόμη φορά την «μπάλα στην εξέδρα».

Το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση του βουλευτή Χάρη Καστανίδη, ζητά «να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις» σχετικά «με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ανέφερε πως «η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε “σουρωτήρι’». 

EUROKINISSI

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στην Επιτροπή

Να συνεδριάσει άμεσα, αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, προκειμένου να διερευνηθούν, τόσο η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, έχοντας μάλιστα την αναγκαστική παραδοχή της κυβέρνησης για τη “νόμιμη” παρακολούθηση, η επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό predator, όπως επίσης και οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων, αλλά και οι παράνομες, επανειλημμένεςσυνακροάσεις-υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022,τις οποίες η λεγόμενη «Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» (ΑΔΑΕ) αρνήθηκε ουσιαστικά να ερευνήσει, επιβεβαιώνοντας ότι από την ίδρυσή της οι νομοθετικές της προδιαγραφές όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και αποκάλυψη των δραστών της παραβίασής του αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Υπενθύμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως στην κατατεθείσα πρόταση – αίτημα το ΚΚΕ ζήτησε να κληθούν σε ακρόαση:
α) Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης
β) Ο καθαιρεθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων
γ) Η αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου
δ) Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης
ε) Ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος
καθώς και όποιος άλλος κριθεί αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση.

Οπως έγινε γνωστό, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε πως είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο για να μην γίνει συζήτηση σε βάθος και πρόσθεσε πως αλήθεια είναι ότι δεν χωρά άλλη καθυστέρηση. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να συγκληθεί η Επιτροπή βάσει της πρότασης του ΚΚΕ.

Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να διερευνηθούν σε βάθος οι υποθέσεις τόσο του Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση έξι χρόνων από την παρακολούθηση των γραφείων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Άλλωστε, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμφώνησε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παραπάνω υποθέσεις, μεταξύ αυτών και τις υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως καταγράφετε στο σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, παραπέμπει στο «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

Τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι, πέρα από τις προσπάθειες που θα κάνουμε, όπως κάνουμε πάντα, για να χυθεί άπλετο φως, όσο είναι δυνατόν, είναι να αναδειχθεί το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά καταργεί οποιοδήποτε απόρρητο και οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεσή κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τις υποκλοπές, είπε πως όλα τα έχει εκτός όμως από την ουσία της υπόθεσης, που δεν είναι άλλη από το σάπιο και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ, το οποίο θωρακίζει τις παρακολουθήσεις και τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων, αλλά διευρύνει σκόπιμα και το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να μην εξαιρείται ουσιαστικά κανένας από την «τσιμπίδα» των μυστικών υπηρεσιών.

Σημείωσε πως γι’ αυτό και αποφεύγετε να τοποθετηθείτε γι’ αυτό το ζήτημα, διότι το έχετε ψηφίσει. Επικεντρώνεστε, απλά και μόνο, στο γνωστό κόλπο της ψεύτικης και ανούσιας αντιπαράθεσης, ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνετε στις προφανείς και μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη φράση του πρωθυπουργού ότι «η παρακολούθηση ήταν νόμιμη».

Γιατί; Απλούστατα γιατί το νομοθετικό – θεσμικό πλαίσιο της «νόμιμης παρακολούθησης» των πάντων, των «νόμιμων υποκλοπών» το έχουν χτίσει μαζί, λιθαράκι λιθαράκι, όλοι όσοι κυβέρνησαν διαχρονικά: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καταγγελίες, που επανειλημμένα και εμπεριστατωμένα ανέδειξε το ΚΚΕ, για παρακολουθήσεις – υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και τον Απρίλη του 2022, για τις οποίες η αρμόδια δήθεν «ανεξάρτητη αρχή» ΑΔΑΕ δήλωσε «ανίκανη» να διερευνήσει.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να «θάψουν» την υπόθεση. Άλλωστε, είναι γνωστή η θέση ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Κατρούγκαλου, πριν λίγες ημέρες, που ισχυρίστηκε προκλητικά ότι δεν υπήρχαν «αδιάσειστα στοιχεία» !

Το ΚΚΕ, ανέφερε, καταψηφίζει την πρόταση για τη θέση του νέου Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεμιστοκλή Δεμίρη και σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι η τοποθέτηση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ είναι κυβερνητική επιλογή, ο οποίος καλείται να εφαρμόσει αυτό το τερατώδες νομοθετικό – θεσμικό πλαίσιο, που έχει την υπογραφή της ΕΕ, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Η ΕΥΠ κινείται σ’ ένα βάρβαρο πλαίσιο, που ζουν και βασιλεύουν αντιδημοκρατικοί κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί – και στις μέρες έχει αποδειχθεί περίτρανα. Η ίδια η πράξη έχει μηδενίσει τις όποιες αυταπάτες. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι νύχι – κρέας με το καθεστώς καταπίεσης και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Μιλάμε, ανέφερε, για ένα επικίνδυνο «πλέγμα» από ευρωπαϊκές Οδηγίες, νόμους και διακρατικές συμφωνίες που αναγάγουν σε κανόνα την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων, τη συστηματική και γενικευμένη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων του λαού.

Μόνο το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει αυτό το σκοτεινό νομοθετικό – θεσμικό πλαίσιο, αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα και με στοιχεία ότι το καθεστώς των γενικευμένων παρακολουθήσεων και φακελώματος δεν αποτελεί «ανωμαλία» ή κάποια εξαίρεση του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά τον γενικό κανόνα που επικρατεί στην ΕΕ και τα κράτη – μέλη της.

Η ελληνική νομοθεσία, έχει ενσωματώσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προβλέπει μαζικές άρσεις του απορρήτου της επικοινωνίας, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Η επίκληση των λόγων «εθνικής ασφάλειας» αποτελεί παραπομπή σε μια έννοια «λάστιχο», που δεν αποδεικνύεται. Επομένως δεν μπορεί και να αμφισβητηθεί! Χρησιμοποιείται κατά περίπτωση για την προάσπιση των επιδιώξεων και των συμφερόντων της εξουσίας των καπιταλιστών.

Προφανώς, η αίτηση της άρσης απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφάλειας» επικαλείται ότι η αιτιολόγησή της είναι αδύνατη για λόγους …«εθνικής ασφάλειας» (!) που οι μηχανισμοί της ΕΥΠ δεν μπορούν να αποκαλύψουν.

Η άρση έτσι του απορρήτου των επικοινωνιών από τον εισαγγελέα γίνεται σχεδόν αυτόματα στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», έννοια «αυταπόδεικτη», μόνο επειδή η κρατική εξουσία και οι υπηρεσίες της απλώς την επικαλούνται και ταυτόχρονα «αναπόδεικτη».

Στη διαδικασία για την άρση του απορρήτου δεν απαιτούνται ούτε αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις ή έστω υπόνοιες εμπλοκής του υπό παρακολούθηση προσώπου.

Με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυξάνονται κάθε χρόνο οι εισαγγελικές άδειες για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ξεπερνώντας τις 15.000 το 2021!

Σύμφωνα με πληροφορίες ρώτησε τον Θ. Δεμίρη:

Πως τοποθετήστε απέναντι σε αυτό το γιγαντιαίων διαστάσεων νομοθετικό πλαίσιο, το γιγάντιο πλήθος παρακολουθήσεων σε όλη την ΕΕ, με κανονισμούς που έχουν επικυρωθεί και στη χώρα μας και περιορίζει σε ασφυκτικό βαθμό ακόμα και στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά δικαιώματα ;

Πως σχολιάζεται τα περί «νόμιμης» παρακολούθησης και πως τοποθετήστε πάνω σε αυτό;

Είναι πλέον φανερό, ότι το θεσμικό οικοδόμημα που χτίστηκε από την ΕΕ και απ’ όλες διαδοχικά τις ελληνικές κυβερνήσεις, στοχεύει στη νομιμοποίηση ενός γενικευμένου και συστηματικού φακελώματος των λαών, για τη χειραγώγησή τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ, τα αστικά κράτη – μέλη και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντά τους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Γίνονται κυριολεκτικά «φτερό στον άνεμο» με την επίκληση εννοιών και διατυπώσεων όπως: «Αναγκαίο, κατάλληλο και ανάλογο μέτρο σε μια δημοκρατική κοινωνία για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας (δηλαδή της ασφάλειας του κράτους), της εθνικής άμυνας, της δημόσιας ασφάλειας, και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων».

Εθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο επιπλέον ζητήματα στον διοικητή της ΕΥΠ. Αναφερθήκατε, στην τοποθέτησή σας σε ένα από τους στόχους σας ως Διοικητής της ΕΥΠ, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας! Υποθέτω, ότι γνωρίζεται ότι η «ιδεολογική» αιχμή της «αντιτρομοκρατικής πολιτικής» της ΕΕ είναι η «ριζοσπαστικοποίηση».

Σε έγγραφό της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει : «Για την ΕΕ η κύρια απειλή σήμερα προέρχεται από την τρομοκρατία (…) παράγοντες που υποκινούν τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση (…) για κάθε βίαιη ριζοσπαστικοποίηση, εθνικιστική, αναρχική, αυτονομιστική, ακροαριστερή ή ακροδεξιά».1

Στη δε έκθεση της Europol για το 2020 σημειώνεται: «Αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν με βίαια μέσα να ξεκινήσουν επανάσταση ενάντια στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, με στόχο την εισαγωγή του σοσιαλισμού και τελικά την εγκαθίδρυση μίας κομμουνιστικής, αταξικής κοινωνίας. Η ιδεολογία τους συχνά είναι η μαρξιστική – λενινιστική».

Η έννοια της «τρομοκρατίας» και της «ριζοσπαστικοποίησης», αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιείται από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ ως «ομπρέλα» κάτω από την οποία τσουβαλιάζονται κάθε είδους στοχεύσεις, κυρίως ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, πρώτα και κύρια τα μαρξιστικά – λενινιστικά Κομμουνιστικά Κόμματα.

Το ΚΚΕ, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το μόνο κόμμα που αποκάλυπτε και προειδοποιούσε για τους μεγάλους κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού από τη νομοθεσία της ΕΕ που τα έβαζε στο στόχαστρο, πηγαίνοντας «ενάντια στο ρεύμα», παρά τον καταιγισμό συκοφαντίας και λάσπης. Οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν τη διαχρονική αξία της πολιτικής του ΚΚΕ, το ποιος τελικά ήταν για μια ακόμα φορά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Επίσης, θεωρούμε ως ΚΚΕ παραπλανητική και υποκριτική τη συζήτηση για το πόσο διάστημα «πρέπει να διατηρούνται τα καταγεγραμμένα δεδομένα μέχρι να καταστραφούν», συζήτηση που συμβάλλει στην ντε φάκτο νομιμοποίηση των υποκλοπών, ενώ είναι γνωστές οι τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες ανάκτησης «κατεστραμμένων» ή «διαγραμμένων» δεδομένων ανά πάσα στιγμή.

Για το ΚΚΕ, η παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων και η παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών είναι πέρα για πέρα παράνομες και κανείς δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι μπορεί να γίνεται στόχος, με «καλές» τάχα προθέσεις από την πλευρά του κράτους, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας».

Καμία νομιμοποίηση λοιπόν δεν πρέπει να δώσει ο λαός σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, που μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει, καταγγέλλει και καταψηφίζει σε Βουλή και Ευρωβουλή.

Γι’ αυτό και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να μπει μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή του, παλεύοντας για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου που τα συνθλίβει.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ, ανέφερε, συνεχίζει να απαιτεί, να συνεχιστούν οι έρευνες σε βάθος για όλες τις υποθέσεις και όχι επιλεκτικά, για να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής που ενισχύονται το τελευταίο διάστημα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...