Κανένα κόμμα του κεφαλαίου δεν είναι «αθώο του αίματος» για τα Εργασιακά

Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και η ΕΕ έχουν κηρύξει πόλεμο στην εργατική τάξη και η απάντηση είναι μία, ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής, επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση του υπ. Οικονομικών για την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τις τράπεζες.

Εκτός από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοσχέδιο-έκτρωμα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ωρου. 

Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε πως και τα δύο νομοσχέδια έρχονται να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις του κεφαλαίου για θωράκιση των κερδών τους και τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών προβλέπει την ενίσχυση των τραπεζών που θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ο λαός με τη συνεχή φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς, τα χαράτσια και το μπαράζ των αντεργατικών μέτρων.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έρχεται να «τερματίσει» την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και δεν διστάζει να εφαρμόσει τις πιο άγριες μορφές εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Ο -ειδικών αποστολών- υπουργός Εργασίας είναι νεκροθάφτης του 8ωρου και καταντά τουλάχιστον αστείος όταν δηλώνει ότι προστατεύει το 8ωρο, αλλά ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο 10 ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μέχρι και 13 ώρες όπως προβλέπει Οδηγία της ΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ΕΕ ως συλλογικός εκφραστής των μονοπωλιακών ομίλων με τις Οδηγίες και την πολιτική της στηρίζει το κεφάλαιο και τις ανάγκες του, ενώ όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πρόθυμα νομοθετούν αυτές τις κατευθύνσεις.

Αναλύοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά, ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως καταργεί κάθε προστατευτική ρύθμιση για τους όρους και τις αμοιβές των εργαζομένων, κάνει παντοδύναμη την εργοδοσία και καθιστά έρμαιο τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν όποτε και όσο θέλει το κεφάλαιο. Γενικεύει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με τη γενίκευσή της στο σύνολο των κλάδων και με πρόσχημα ότι δίνει τις Παρασκευές στους εργαζόμενους, απελευθερώνει την κυριακάτικη αργία και αρπάζει τη μοναδική μέρα ξεκούρασης που έχουν οι λαϊκές οικογένειες. Αυξάνει το ανώτατο όριο των υπερωριών έως και 50% δίνοντας επιπλέον κίνητρα στις επιχειρήσεις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζουν με την υπερεργασία τους εργαζόμενους.

Επίσης, κατήγγειλε πως επιδιώκει ισχυρό χτύπημα τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους αγώνες των εργαζομένων καθώς θέλει να απαγορεύσει τον ίδιο τον χαρακτήρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και το δικαίωμα στην απεργία με τη μετατροπή του προσωπικού ασφαλείας σε «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» κάνοντας άδειο πουκάμισο τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία.

Αυτό άλλωστε, πρόσθεσε, υπηρετεί και το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα που προωθεί με το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που υποβαθμίζεται και μετατρέπεται σε «ανεξάρτητη αρχή» δίνοντας το σήμα στην εργοδοσία να σμπαραλιάσει τα πάντα καθώς δεν θα υπάρχει κανένας πολιτικά υπόλογος.

Κανένα κόμμα δεν είναι αθώο του αίματος, όλα τα κόμματα του κεφαλαίου στηρίζουν την ίδια αντεργατική στρατηγική της ΕΕ, υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας πως «η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, η ταξική πάλη είναι η μόνη απάντηση στην κοινωνική ειρήνη και την υποταγή των εργαζομένων που προβάλλουν όλα τα αστικά κόμματα», κατέληξε ο Χρ. Κατσώτης καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια Συνδικάτων και Ομοσπονδιών για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στην εγκληματική πολιτική των Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και τη «σιωπή» των αστικών πολιτικών κομμάτων. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...