Κανένα σχέδιο εκκένωσης διπλωματών από την Ουκρανία όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες, δήλωσε ο Josep Borrell

Ευρωπαϊκή Ένωση - Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να εκκενώσει τις οικογένειες του διπλωματικού προσωπικού από την Ουκρανία όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες για την ασφάλεια με τη Ρωσία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony] Blinken θα μας εξηγήσει τους λόγους για αυτήν την ανακοίνωση. Δεν πρόκειται να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένους λόγους, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Blinken θα μας ενημερώσει. Σκεφτείτε ότι πρέπει να παραμείνουμε, όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Δεν νομίζω ότι πρέπει να φύγουμε», επεσήμανε.

Την Κυριακή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την αποχώρηση υπαλλήλων του διπλωματικού σώματος και διέταξε την αναχώρηση μελών των οικογενειών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας, η απόφαση ελήφθη «λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών προσπαθειών να αποσταθεροποιήσει τη χώρα». Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...